Amerika im je rekla: Hitno

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 09:00

Amerika im je rekla: Hitno

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao Izrael da preduzme "hitne mere" da bi zaustavio nasilje jevrejskih naseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Blinken je u San Francisku gde je na Azijsko-pacifičkom samitu, to rekao u telefonskom razgovoru rekao Beniju Gancu, izraelskim opozicionim liderom koji se pridružio ratnom kabinetu premijera Benjamina Netanjahua.

Blinken je "podvukao hitnu potrebu da se preduzmu konkretni koraci za smirivanje tenzija na Zapadnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obali, uključujući rešavanje sve većeg nivoa nasilja ekstremističkih doseljenika", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Blinken je s Gancom razgovarao i o diplomatskim naporima da se iz Pojasa Gaze oslobode taoci koje drži palestinski pokret Hamas.

Tokom napada Hamasa 7. oktobra je oko 240 ljudi otetos juga Izraela, a poginulo je oko 1.200 ljudi, većinom civila, prema izraelskim vlastima. Izraelski bombaški napadi izvedeni u znak odmazde u Pojasu Gaze ostavili su 11.500 mrtvih, uglavnom palestinskih civila, uključujući 4.710 dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Hamasa.

Na drugoj palestinskoj teritoriji, ;Zapadnoj obali ;koju od 1967. okupira Izrael, više od 190 Palestinaca ubili su jevrejski doseljenici i vojnici od 7. oktobra, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska tamo pojačava napade spolja i upade, tvrdeći da je odgovorila na "značajno povećanje terorističkih napada" na Zapadnoj obali sa "više od 550 pokušaja napada od početka rata" u Pojasu Gaze.

Na Zapadnoj obali među tri miliona Palestinaca živi 490.000 jevrejskih doseljenika. UN smatraju da su te kolonije ilegalne po međunarodnom pravu.

Ganc, penzionisani centristički general, pristao je da uđe u ratni kabinet Netanjahua koji kao premijer predvodi koaliciju sa pristalicama krajnje desnice koje snažno podržavaju kolonizaciju Zapadne obale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.