Amerika i prevare: Najmlađa milijarderka Elizabet Holms u zatvoru, hoće li platiti odštetu oštećenima

Izvor: B92, 31.Maj.2023, 08:27

Amerika i prevare: "Najmlađa milijarderka" Elizabet Holms u zatvoru, hoće li platiti odštetu oštećenima

Stručnjaci ukazuju da žrtve retko kada dobiju novac nazad.

Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da pomeri odlazak iza rešetaka, Elizabet Holms, osnivačica kompanije Teranos, osuđena za veliku prevaru, javila se federalnom zatvoru.

Osuđena je na više od 11 godina zatvora, a naloženo joj je da sa bivšim poslovnim partnerom Ranešom Sanijem Balvanijem plati 452 miliona dolara investitorima koje su prevarili.

To je pozamašna suma za bivšu milijarderku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja tvrdi da nema dovoljno novca da plati sopstvene advokate.

Američki federalni sud često donosi odluku da okrivljeni plate odštetu.

U pitanju je povraćaj novca žrtvama koje su izgubile pare, imovinu ili da im bude pokriven neki drugi trošak proistekao iz slučaja.

Kada je reč o Elizabeti Holms, ona mora da plati odštetu nekim od najbogatijih porodica u Americi.

Napustivši studije na Univerzitetu Stenford, osnovala je kompaniju Teranos, čija je vrednost procenjena na devet milijardi dolara.

Među ulagačima su između ostalih bili i Henri Kisindžer, bivši državni sekretar i porodica Volton, poznata po osnivanju lanca supermarketa Volmart.

Mnogi su izgubili bogatstvo kada je otkriveno da njena tehnologija ne radi.

Nekadašnja ministarka obrazovanja Betsi Devos uložila je u njenu kompaniju oko 100 miliona dolara.

Elizabet Holms sada, kako se navodi u sudskim dokumentima, medijskom tajkunu Rupertu Mardoku treba da vrati 125 miliona dolara.

Stručnjaci kažu da se njeni dugovi neće otpisati ukoliko ona objavi da je bankrotirala.

Žrtve njene prevare, pak, ne bi trebalo da se nadaju da će povratiti uloženi novac.

Pogledajte video: Uspod i pad Elizabet Holms

Povraćaj novca u Americi simboličkog je karaktera, što u praksi znači da su male šanse da investitori kompanije Taranos i druge žrtve povrate ono što im se duguje.

"Malo je ljudi na svetu, kao što su recimo Berni Medof, koji mogu da isplate kompletnu nadoknadu", kaže Rajan O'Najl, bivša federalna tužiteljka.

"Taj broj je na nivou statističke greške."

I dalje se očekuje da će Holms isplatiti te ljude, dodaje ona.

Tužioci su već krenuli da zamrzavaju njen novac u banci, kao i svu imovinu koja je u njenom vlasništvu.

Uporediće količinu novca na računima sa sumom koju ona tvrdi da ima, ali će, veruje tužiteljka, biti nepodudaranja u brojkama.

Dugovi osnivačice kompanije Teranos neće prestati da rastu od početka odsluživanja zatvorske kazne.

Sudija joj je naredio da se javi federalnom zatvoru u Brajanu, u državi Teksas, gde su svi zatvorenici u obavezi da rade za satnicu između 12 centi i jednog dolara i 15 centi.

Polovina male sume koju će zarađivati, 25 dolara na svaka četiri meseca otprilike, ići će onima koje je oštetila, kaže Rendi Zelin, profesor Pravne škole Kornel.

Čak i kada odsluži kaznu i izađe na slobodu, Elizabet Holms neće moći da poseduje neke značajnije stvari poput kuće.

Vlada jedino ne može da oduzme nekretnine koje su isključivo u vlasništvu njenog supruga Vilijama Evansa, kao što je recimo hotel.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.