Amerika i kockanje: Pokerašica odnela 269.000 dolara u nesvakidašnjoj ruci, protivnik je optužio da je varala

Izvor: B92, 03.Okt.2022, 19:39

Amerika i kockanje: Pokerašica odnela 269.000 dolara u nesvakidašnjoj ruci, protivnik je optužio da je varala

Posle šaha, dve afere u kojima se sumnja na prevaru dogodile su se i u svetu pokera i ribolova.

Kontroverzna situacija u kojoj se sumnjalo na prevaru dogodila se u svetu šaha, a onda se nešto slično dogodilo i u pokeru i sportskom ribolovu.

Uprava Hasler kazina u Los Anđelesu pokrenula je istragu pošto je igračica pokera iznenadila obožavatelje ove igre osvajanjem velike ruke.

Afera je izbila i na drugom kraju Amerike, pošto su dva ribolovca optužena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su napunila ulovljenu ribu olovom kako bi pobedili na takmičenju na jezeru Eri u saveznoj državi Ohajo.

Prethodno je Međunarodna šahovska fereracija (FIDE) počela da istražuje da li je talentovani tinejdžer varao u mečevima koje je uživo igrao sa protivnicima, iako on to negira.

Podigla se velika prašina posle pokeraške partije sa velikim ulozima, koja je bila organizovana u četvrtak u Hasler kazinu u Los Anđelesu.

Robi Džejd Lev zapanjila je ostale igrače pošto je odlučila da isprati Gereta Edelstajna, koji je uložio sve čipove na polublef.

Polublef u teksaškom holdemu (vrsti pokeraške igre) je situacija u kojoj igrač ulaže čipove sa slabim kartama, ali i prilikom da njegova ruka postane jaka sa izlaskom novih karata na talonu.

Lev je ispratila ulaganje Edelstajna i rizikovala da izgubi sve čipove sa slabim kartama, jer je navodno bila ubeđena da protivnik blefira i osvojila je 269.000 dolara.

Komentatori ove partije, koja je prenošena uživo, bili su u neverici, dok je Geret Edelstajn hladno zurio u protivnicu.

Dvoje igrača raspravljali su se tokom i posle prenosa, a kasnije su izneli različite verzije o tom razgovoru.

Lev je na kraju vratila čipove Edelstajnu, tvrdivši da joj je "prećeno", što je njen rival porekao.

Izazvala ga je objavom na Tviteru na partiju jedan na jedan.

"Hajde da igramo jedan na jedan kada me oslobode optužbi.

"Ceo svet može da gleda kako te čitam sve vreme", kazala je ona.

Edelstajn je rekao da je "jasno da je prevaren", dodavši da je potvrdio ove slutnje kada je pogledao snimke prethodnih partija u kojima je Lev učestvovala.

On sumnja da je njegova rivalka možda imala na sebi vibrirajuću napravu, preko koje je dobijala informacije o kartama koje imaju protivnici, ali je priznao da je nemoguće to dokazati.

Organizatori partije pokrenuli su istragu, a objavili su da dosad nisu otkrili nikakve nedozvoljene radnje.

Dvojac ribolovaca našao se pred optužbama da je napunio ulov olovom, kako bi uhvaćena riba bila teža, što im je navodno pomoglo da osvoje nagradu vrednu 30.000 dolara.

Organizatori iz Klivlenda u američkoj državi Ohajo u petak su doveli u pitanje rezultate završnog dana turnira Velej trejl na jezeru Eri za 2022 godinu, na kojem su pobedili Čejs Kominski i Džejk Ranjon iz Klivlenda.

Snimak, koji je postao popularan na društvenim mrežama, prikazuje otvorenu ribu na merenju, iz koje su izvađene kuglice olova, a čak i fileti druge ribe.

Na snimku se čuje publika kako viče i vređa Ranjona, a on ćuti dok se navodna prevara otkriva.

I prethodni uspesi ribolovačkog tandema dovedeni su u pitanje.

Lokalni mediji navode da su diskvalifikovani i posle pobede na jednom prošlogodišnjem takmičenju, jer je jedan od njih pao na poligrafskom ispitivanju.

Ranjon je tada porekao da je kriv.

Ni on, ni Kominski nisu javno komentarisali optužbe za prevaru u Ohaju.

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) spreovodi istragu posle optužbi Magnusa Karlsena, najboljeg šahiste sveta, da je njegov protivnik varao tokom meča.

Karlsen je doživeo iznenađujući poraz prošlog meseca od Amerikanca Hansa Najmana.

U znak protesta, norveški šahista je u narednom meču sa Najmanom, koji je odigran preko interneta, povukao samo jedan potez i odbio da nastavi duel.

"Verujem da je Najman varao više nego što je javno priznao i da je to učinio skoro", poručio je Karlsen na Tviteru.

Nije preciznije objasnio kako se to dogodilo, ali je rekao da će još govoriti o tome.

Najman, 19-godišnji američki šahista, priznao je da je dva puta varao u mečevima na internet platformama pre nekoliko godina, ali tvrdi da to nikada nije učinio kada je uživo igrao protiv rivala.

Smatra da Karlsen i drugi koji ga optužuju žele da mu unište karijeru, a predložio je da nag odigra partiju kako bi pokazao da nema šta da krije.

Oformljena je tročlana komisija, koja će ispitati Karlsenove optužbe, objavili su iz FIDE.

Možda će vam i ova priča biti zanimljiva:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerika i kockanje: Pokerašica odnela 269.000 dolara u nesvakidašnjoj ruci, protivnik je optužio da je varala

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2022

Posle šaha, dve afere u kojima se sumnja na prevaru dogodile su se i u svetu pokera i ribolova.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.