Amerika ga naljutila? Usledila žestoka pretnja

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 18:40

Amerika ga naljutila? Usledila žestoka pretnja

Agresivne akcije SAD, uključujući održavanje vežbi sa Južnom Korejom, guraju Korejsko poluostrvo ka nuklearnom sukobu.

To je saopšteno danas iz severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Ovakvi ratoborni potezi SAD su povećali vojne tenzije na Korejskom poluostrvu i u severoistočnoj Aziji, i uronili su je u izuzetno nestabilnu situaciju bližu ivici nuklearnog rata", navodi se u izveštaju Instituta za američke studije pri Ministarstvu spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Severne Koreje.

U izveštaju je južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol opisan kao ''sklon ulizištvu prema SAD'' i dodaje se da vojne vežbe koje su SAD ''vodile širom Južne Koreje'', postaju sve više ''avanturističke i bezobzirne u razmerama, obimu, intenzitetu i sadržaju kako dani prolaze'', prenosi Rojters.

Dodaje se da, pored toga, SAD sprovode razne obaveštajne operacije u regionu ''u razmerama bez presedana''.

"Ove godine SAD pribegavaju zabrinjavajućim neprijateljskim aktima bezobzirnog zadiranja u suverenitet i bezbednost Severne Koreje upornije nego ikada ranije, a njihova težina i opasnost dostigli su prag koji se više ne može tolerisati", navodi se u izveštaju.

U izveštaju se ističe da se na Korejskom poluostrvu ukrštaju interesi velikih sila, pa bi se tamošnji oružani sukob brzo pretvorio u ''svetski rat i termonuklearni rat bez presedana u svetu'' sa ''najkatastrofalnijim i nepovratnijim posledicama po mir i bezbednost'' na Korejskom poluostrvu, u severoistočnoj Aziji i ostatku sveta''.

Kako se navodi u izveštaju, dok SAD istrajavaju sa svojom ''anahronom neprijateljskom politikom'' i vojnim pretnjama prema Severnoj Koreji, Pjongjang će nastaviti da pojačava svoj odbrambeni potencijal kako bi zaštitio svoj suverenitet, dostojanstvo i bezbednost, i dodaje da će Severna Koreja, kao suverena država, nastaviti da ''ostvaruje svoje pravo na samoodbranu''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.