Amerika čuva Seul, a Kim lansira

Izvor: B92, 29.Sep.2022, 10:32

Amerika "čuva" Seul, a Kim lansira

Potpredsednica SAD Kamala Haris i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol osudili su u Seulu "pojačavanje nuklearne retorike" Severne Koreje.

Oni su se oglasili samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang testirao rakete, prenosi Rojters.

Haris se sastala sa Junom, nakon što je jutros stigla u prestonicu Južne Koreje iz Japana, u trenutku pojačanih tenzija u regionu zbog lansiranja raketa Severne Koreje i akcija Kine u Tajvanskom moreuzu, navodi britanska agencija. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Severna Koreja je u sredu ispalila dve balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, a ozvaničila je svoje pravo da koristi preventivne nuklearne udare novim zakonom početkom ovog meseca. Haris i Jun osudili su "provokativnu nuklearnu retoriku i lansiranje balističkih projektila" Pjongjanga i ponovo potvrdili zajednički cilj potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju je navedeno da se "razgovaralo o zajedničkom odgovoru na potencijalne buduće provokacije, uključujući i trilateralnu saradnju sa Japanom". Strane su takođe razgovarale o promenama u američkoj politici subvencija za električna vozila, zbog koje u Južnoj Koreji strahuju da bi mogla da našteti njenim proizvodjače automobila. Bela kuća je saopštila da je Haris "razumela" zabrinutost Seula i da su strane obećale da će nastaviti razgovore.

Potpredsednica SAD posetila je danas i demilitarizovanu zonu koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju, i tom prilikom najavila da će do kraja godine posetiti i Filipine, prenosi Rojters. Demilitarizovana zona na granici dve Koreje se često naziva poslednjom reliktom hladnog rata i postoji od kada se Korejski rat 1950-53 završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, navodi britanska agencija.

Haris je pre Južne Koreje boravila u Japanu, gde je u utorak predvodila američku predsedničku delegaciju na sahrani bivčeg japanskog premijera Šinza Abea. Tokom boravka u Japanu, ona je osudila, kako je rekla, uznemirujuće akcije Kine na Pacifiku i obećala da će produbiti "nezvanične veze" sa Tajvanom, koje Peking smatra svojom teritorijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kamala Haris i Jun Suk Jol osudili nuklearnu retoriku Severne Koreje

Izvor: RTS, 29.Sep.2022

Potpredsednica SAD Kamala Haris i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol osudili su tokom razgovora u Seulu "pojačavanje nuklearne retorike" Severne Koreje i probe sa naoružanjem, samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang testirao rakete. . Kamala Haris se sastala sa Jun...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.