Američko-ruski državljanin pritvoren u Rusiji zbog rehabilitacije nacizma

Izvor: B92, 10.Dec.2023, 00:55

Američko-ruski državljanin pritvoren u Rusiji zbog "rehabilitacije nacizma"

Muškarac sa američko-ruskim državljanstvom Jurij Malev stavljen je u pritvor u Sankt Peterburgu zbog "rehablitacije nacizma" na društvenim medijima.

Malev je optužen da je na društvenim mrežama kačio komentare u kojima je omalovažavao Georgijevsku lentu, koja je široko prihvaćeni vojni simbol u Rusiji, prenosi Rojters.

U jednom komentaru korišćen je nepristojan govor, dok je u drugom bila prikazana slika leša sa lentom.

Sud je poručio da je ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepoštovanje za drušvo i uvreda za Veliki patriotski rat, kako u Rusiji zovu Drugi svetski rat.

Američki Stejt department naveo je da je upoznat sa pritvaranjem Maleva, ali nije komentarisao slučaj. Sud je dodao da je Malev, koji je pritvoren u Sankt Peterburgu u petak, "delimično priznao krivicu", ali nije davao više detalja.

Njemu je određen pritvor do 7. februara.

Nekoliko američkih državljana, kao i ljudi sa dvojnim državljanstvom nalaze se u pritvoru u Rusiji, uključujući bivšeg marinca Pola Vilana i novinara ''Vol strit džurnala'' Evana Gerškoviča, navodi britanska novinska agencija.

Ranije ove nedelje, Stejt department je naveo da je Rusija odbila predlog da pusti obojicu muškaraca, koji su optuženi za špijunažu, što u SAD demantuju.

Prošle nedelje, ruski sud je produžio pritvor rusko-američkoj novinarki Alsu Kurmaševoj, optuženoj da se nije registrovala da je "strani agent", što potencijalno nosi kaznu od pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.