Američko oružje nije dovoljno dobro: Kinezi lete brže od zvuka?

Izvor: B92, 20.Apr.2023, 12:15

"Američko oružje nije dovoljno dobro": Kinezi lete brže od zvuka?

Kina bi uskoro mogla da rasporedi supersonične špijunske bespilotne letelice koje putuju najmanje tri puta brže od zvuka.

To se nalazi u poverljivim dokumentima Nacionalne geoprostorne obaveštajne agencije koje je objavio Vašington post.

U izveštaju koji je procurio navodi se da kineska vojska "stvara tehnološki napredak" koji bi joj mogao pomoći da gađa američke ratne brodove oko Tajvana i vojne baze u regionu.

Tajni dokument sadrži satelitske snimke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji prikazuju dve izviđačke bespilotne letelice VZ-8 u vazdušnoj bazi u istočnoj Kini. Vašington post piše da su to vrhunski dronovi koji mogu pomoći Kini da prikuplja podatke u realnom vremenu.

Ovaj dokument takođe sadrži moguće rute letova dronova. Oni pokazuju da bi mogli da uđu u vazdušni prostor Tajvana ili Južne Koreje i lete tri puta većom brzinom od zvuka. Američki stručnjaci su u izveštaju ocenili da bi kamere i senzori dronova mogli da prikupljaju obaveštajne podatke i noću i po maglovitom vremenu.

U izveštaju se takođe navodi da je kineska vojska "gotovo sigurno" rasporedila svoju prvu jedinicu bespilotnih letelica u bazi pod komandom istočnog pozorišta. Ovo je grana kineske vojske odgovorna za Tajvan.

Chi Li-pin, direktor Odeljenja za istraživanje sistema avijacije na Nacionalnom institutu za nauku i tehnologiju Chung-Shan, ocenio je da će dronovi ovog tipa biti korišćeni ne samo protiv Tajvana, već i protiv SAD i njihovih vojnih baza na Pacifiku. .

"Teško ih je otkriti i presresti. Postojeće američko oružje vazduh-vazduh nije dovoljno dobro", rekao je on.

Din Čeng, stručnjak sa Instituta za političke studije u Potomaku, rekao je da američki dokumenti pokazuju da Kina razvija sposobnost da nadgleda ceo Indo-pacifički region.

"To nije protiv SAD ili Južne Koreje. Japan mora da brine o tome. Indija mora da brine o tome. Cela jugoistočna Azija mora da brine o tome", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.