Američki zvaničnici hoće da me ubiju

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jan.2014, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Američki zvaničnici hoće da me ubiju"

Bivši analitičar američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), uzbunjivač Edvard Snouden, u intervjuu za nemačku televiziju ARD izrazio je zebnju da "američki vladini zvaničnici" žele da ga ubiju.

Edvard Snouden: Paranoja ili realna opasnost  

Pre nekoliko dana Snoudenov ruski advokat Anatolij Kučerena je izjavio da njegov klijent strahuje za svoj život, posle izveštaja na američkom vebsajtu Bazfid o eksplicitnim pretnjama koje su mu uputili neimenovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zvaničnici Pentagona i NSA.

 

"Ti ljudi, a radi se o vladinim zvaničnicima, izjavili su kako bi uživali da mi saspu metak u glavu ili da me otruju dok izlazim iz supermarketa, pa da onda gledaju kako umirem pod tušem", izjavio je Snouden u intervjuu za ARD, koji je tajno snimljen u Moskvi.

 

Snouden je u SAD optužen za izdaju zbog otkrivanja detalja o obimnoj obaveštajnoj aktivnosti NSA, koja je nadzirala milione telefonskih razgovora i mejlova širom sveta. On je u Rusiji prošlog avgusta dobio privremeni azil, što je razbesnelo Amerikance i predstavljalo ključni razlog zbog kojeg je Barak Obama otkazao samit s Vladimirom Putinom.

 

Advokat Kučerena je za ruski kanal "Vesti24" prošle nedelje izjavio da Snoudena stalno prati obezbeđenje i da se razmatraju dodatne sigurnosne mere.

 

U pomenutom intervjuu za ARD, Snouden je izjavio kako je NSA uključena i u industrijsku špijunažu. Snouden tvrdi da bi, ukoliko bi, na primer, nemački gigant "Simens" raspolagao informacijom koja bi bila od koristi za SAD, a nema nikakve veze s američkom bezbednošću, NSA bi takvu informaciju ipak iskoristila.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.