Američki špijuni uhvatili ruske kolege dok se hvale: Ubedili smo ih da rade protiv SAD i Velike Britanije

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 22:48

Američki špijuni "uhvatili" ruske kolege dok se hvale: "Ubedili smo ih da rade protiv SAD i Velike Britanije"

Američki špijuni uhvatili su ruske kako se hvale da su ubedili Ujedinjene Arapske Emirate "da rade zajedno protiv obaveštajnih agencija SAD i Velike Britanije".

Ovo piše u navodnim američkim dokumentima objavljenim na društvenim mrežama.

Dokument u koji je AP imao uvid uključuje i deo u kojem se citira istraživanje sprovedeno 9. marta pod naslovom: "Rusija/UAE: Produbljivanje odnosa obaveštajnih službi".

Pozivajući se na rusku Federalnu službu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti (FSB), u dokumentu piše da su sredinom januara zvaničnici FSB-a potvrdili da su pripadnici bezbednosnih službi UAE i Rusije pristali da rade zajedno protiv američkih i britanskih obaveštajnih agencija.

Do tih podataka, američke obaveštajne agencije su došle presretanjem komunikacije, dodaje se u tekstu.

"UAE verovatno vide saradnju sa ruskim obaveštajnim službama kao priliku za jačanje veza između Abu Dabija i Moskve i diverzifikaciju partnerstva obaveštajnih agencija", zaključuje se u dokumentu.

AP piše da su američki zvaničnici odbili da potvrde autentičnost dokumenta, ali navodi da dokument liči na one objavljene u sklopu nedavnog curenja informacija iz Pentagona.

Sa druge strane, Vlada UAE je odbacila optužbe da produbljuje veze sa ruskim obaveštajnim službama, poručivši da su takvi navodi "lažni".

Sa druge strane, AP ističe da je zvanični Vašington sve zabrinutiji zbog toga što Ujedinjeni Arapski Emirati dozvoljavaju Rusiji i njenim državljanima da zaobiđu sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Agencija podseća da su iz Vašingtona nedavno saopštili da su UAE država koja im je u fokusu kada je pomoćnica američkog ministra finansija Elizabet Rozenberg izjavila da kompanije UAE pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije zapadnih zemalja.

Zvaničnici SAD poslednjih godina su ukazivali na moguće veze između UAE i Vagnera, ruske paravojne grupe povezane sa Kremljom i trenutno aktivne u Ukrajini i nekoliko afričkih zemalja, dodaje AP.

Pored toga, Vašington je zabrinut iz zbog priliva ruskog novca na tržište nekretnina u Dubaiju, piše agencija i podseća da su Ujedinjeni Arapski Emirati jedna od država koja nije obustavila letove za Moskvu nakon početka rata u Ukrajini.

Agencija navodi da su odnosi SAD i UAE poslednjih godina "na klackalici", otkako je šeik Mohamed bin Zajed El Nahjan učvrstio svoju vlast.

Zvanični Abu Dabi je za vreme administracije Donalda Trampa priznao Izrael, nakon čega je od Vašingtona zatražio američke borbene avione F-35. Međutim, UAE i administracija Džoa Bajdena još uvek nisu sklopili takav sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.