Američki senator za  zamrzavanje pomoći Srbiji zbog neisporučivanja Kovačevića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki senator za zamrzavanje pomoći Srbiji zbog neisporučivanja Kovačevića

NJUJORK - Američki senator Čarls Šumer zatražio je od zvaničnika američke federalne vlade da utvrde koji oblik pomoći bi američke i međunarodne moglao biti ukinut Srbiji, jer nije isporučila Miladina Kovačevića osumnjičenog za brutalno prebijanje studenta Brajana Štajnhauera.

Početkom meseca američki Stejt department je 1. avgust odredio kao vremenski rok za povratak Kovačevića u Ameriku, gde bi se pred sudom u oblasti Brum suočio sa optužbama za napad.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Vremenski rok je prošao i od tada nismo reagovali, ali sada hoćemo. Započeli smo formalni proces da izvršimo pritisak na Vladu Srbije da konačno reaguje, a ne samo da govori", rekao je Šumer.

Američki senator zahteva od određenih komiteta Kongresa i Senata, službi Stejt deparmtenta i Ministarstva finansija, te Svetske banke da identifikuju sve vrste izvora finansijske pomoći namenjene za Srbiju i da daju preporuku koju treba zadržati.

On želi da izveštaji budu podneseni pred Kongresom tokom idućeg meseca.

Prema pisanju lista, "Njujork dejli njuz" SAD Srbiji godišnje daju 50 miliona dolara pomoći.

Kovačević je napustio SAD pre skoro dva meseca pošto je pušten uz kauciju iz zatvora u oblasti Brum.

On je navodno učestovao u tuči nakon koje je Štajnhauer pao u komu i skoro tri meseca nalazi se u bolnici. Njegovi roditelji su rekli da se on polako budi iz kome, ali da je proces opravka i dalje neizvestan.

Osim Kovačevića, u tuči su učestvovala i dva državljana BiH i oni se i dalje nalaze u zatvoru u SAD po optužbama za napad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.