Američki ponos F-35A se sudario sa orlom; Isplativije da ga bace na smeće nego popravljaju?

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 23:33

Američki ponos F-35A se sudario sa orlom; Isplativije da ga bace na smeće nego popravljaju?

Nakon što je pretrpeo udarac ptice što je rezultiralo ogromnom štetom, najnapredniji avion Južne Koreje F-35A Lightning II, mogao bi da završi na otpadu.

F-35A vredan 100 miliona dolara mogao bi da bude odbačen od strane Vazduhoplovstva Republike Koreje zbog prevelikih troškova popravke, piše je Koreja Tajms.

Ukupni troškovi popravke aviona procenjuju se na preko 100 milijardi vona (76 miliona dolara) za popravke, što je blizu početne cene od 100 miliona dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vazduhoplovstvo Republike Koreje mora da donese teške odluke šta da radi sa oštećenim borbenim avionom F-35.

Kako javljaju korejski mediji, zvaničnici vazduhoplovstva su se suočili sa teškom dilemom oko popravke jednog od pokvarenih aviona F-35, koji se prilikom poletanja sudario sa orlom usled čega je teško oštećen.

Južnokorejske vlasti su razgovarale sa Lockheed Martinom o tome šta da rade sa mlaznjakom. Nakon razmatranja ekonomskih i bezbednosnih posledica, biće doneta odluka da li da se avion nađe na otpadu ili popravi, rekao je zvaničnik.

Avion je poleteo 2022. godine sa korejskog vojnog aerodroma u Čeongdžu, u provinciji Severni Čungčeong i leteo je na visini od 330 metara kada se sudario sa orlom.

Prema vazduhoplovnim snagama, velika ptica je prošla kroz pregradu mlaznjaka i usisana je u levu vakuum pumpu mašine, uništavajući hidraulične cevi i električnu opremu za stajni trap mlaznjaka.

Pilot je, sa uništenim stajnim trapom, morao da izvrši prinudno sletanje, što zahteva vešto manevrisanje, a da ne uništi avion. Nakon što je u vazduhu ispraznio rezervoar za gorivo, pilot je uspeo da spusti mlaznjak u bazi Seosan u provinciji Južni Čungčeong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.