Američki piloti svedočili: Crna kocka unutar providne sfere

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 19:29

Američki piloti svedočili: "Crna kocka unutar providne sfere"

Poručnik Rajan Grejvs pozvao je na veću svest o problemu opisujući bliske susrete svog odreda sa misterioznim letećim objektima.

Bivši pilot borbenog aviona američke mornarice ispričao je kako je njegova eskadrila mesecima skoro svakodnevno nailazila na NLO dok je trenirala kod američke obale.

Susreti su uključivali umalo sudare sa objektom koji je izgledao kao "crna kocka unutar providne sfere", ali i bliske susrete sa flotom objekata koji se kreću brzinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 120 čvorova.

Poručnik Rajan Grejvs, pilot F/A-18 Super Hornet, sada predvodi napore da podstakne izveštavanje o viđenjima i zalaže se za naučno proučavanje onoga što vojska naziva neidentifikovanim vazdušnim fenomenima (UAP).

Prošle godine, Kongres je održao prvo saslušanje o UAP-ima za 50 godina, a Pentagon je primio 350 novih izveštaja u poslednje dve godine, od kojih je 171 ostao neobjašnjen.

Poručnik Grejvs je rekao za Telegraf kako je 2014. godine njegova eskadrila - VFA-11 "Red Rippers" - bila stacionirana na "USS Teodor Ruzevelt", nosaču aviona na nuklearni pogon, pripremajući se za raspoređivanje u Persijskom zalivu.

Piloti su trenirali u zatvorenom bloku vazdušnog prostora zvanom V-72 na obali Virdžinije, gde ništa drugo nije smelo da leti.

Nakon što je radar aviona nadograđen, piloti su počeli da vide objekte na radarskom sistemu unutar poligona za obuku.

U početku su ih odbacili kao radarske greške, ali su onda prileteli bliže i počeli da ih vide na svojim FLIR sistemima, infracrvenim kamerema koje detektuju toplotu.

"Bilo je skoro kao da sunce obasjava usmeren snop svetla“, rekao je poručnik Grejvs. "Imali bismo ih na radaru, a onda bismo imali FLIR. Proleteli bismo pored njih što niže možemo pokušavajući da ih vidimo.

"Pokušavali smo da shvatimo šta su do đavola ove stvari. Viđali smo ih skoro svakodnevno. Izašli bismo tamo i oni bi bili tamo ujutru, a onda bi bili tamo i uveče.

"Ove stvari su bile skoro uvek tamo. Bilo ih je od dva do tri, pa i do šest ili sedam."

A onda se bliski susret dogodio kada je objekat prošao tačno između dva mlaznjaka, unutar 50 stopa od vodećeg aviona.

Poručnik Grejvs je rekao da je pilot bio potresen nakon što se vratio na nosač.

"Rekao je: 'Zamalo da sam udario jednu od tih prokletih stvari!' i svi smo znali o čemu priča", rekao je on.

"Objekat je bio potpuno nepomičan i pilot ga je opisao kao tamno sivu ili crnu kocku unutar providne sfere. Otkazao je sledeći let, nije verovao svojoj sposobnosti da može da nastavi da upravlja avionom", rekao je Grejvs.

Piloti su počeli da lete u različitim delovima svog prostora za obuku kako bi izbegli mogućnost da udare u neidentifikovane objekte.

Početkom 2015. "USS Teodor Ruzevelt" preselio se, prema rasporedu, iz Virdžinije u Džeksonvil na Floridi.

Ali viđenja UAP-a su se nastavila u blizini broda iako se pomerio 600 milja južno.

Tada je pilot F/A-18 snimio jedan od najpoznatijih NLO video snimaka, prikazujući objekat koji liči na "vrh" ili "strelicu".

"To je bio jedinstven objekat koji smo snimili samo jedne određene noći", rekao je poručnik Grejvs.

"Jedan avion iz moje eskadrile, vraćali su se na brod, bili su istočno od broda, oko tri ili četiri milje od obale. Tada su videli 'strelicu'."

Na snimku, sa kojeg je kasnije skinuta oznaka poverljivosti, čuje se kako piloti viču: "O moj Bože!“ i "Pogledaj tu stvar čoveče!" i "Rotira se!"

Poručnik Grejvs je bio na brifingu posle leta sa drugim pilotima i značajnom grupom "obaveštajnih ljudi".

Rekao je: "Niko nije mislio da je ovo benigno. Bilo je vrlo jasno da je to neobično i van normalnog. Ono što ne vidite (na deklasifikovanim snimcima) jesu radarske informacije, koje pokazuju formaciju od četiri do šest objekata koji su delovali nekako izvan te sfere.

"Vrlo brzo su se okrenuli, i svi su se nekako pomešali, a onda su se zarotirali i reformisali u suprotnom smeru. Okrenuli su se, bio je oštar zaokret, rekao je Grejvs i dodao: "Ne znam 100 posto da li su to isti objekti koje smo viđali ranije izvan Virdžinije."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.