Američki list objavio oštar članak protiv Kurtija: Zastrašujuće gušenje slobode izražavanja

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 17:56

Američki list objavio oštar članak protiv Kurtija: Zastrašujuće gušenje slobode izražavanja

Čuveni američki list "The Brunswick News" objavio je članak o dešavanjima na KiM i o tome kako je to dovelo do "zastrašujućeg gušenja" slobode izražavanja.

Vređanje novinara na tzv. Kosovu je već postala nova normalnost. To je tek prošle nedelje podsticao čak i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, koji je označio dvojicu kosovskih novinara – Berata Bužalu i Dželala Sveču – dok je govorio o "srpskom hibridnom ratu".

Dugan Flanakin je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pisao o gušenju slobode izražavanja na tzv. Kosovu za ovaj američki list.

Njegov članak je naslovljen: "Komentar: Tenzije na Kosovu između Albanaca i Srba dovele su do zastrašujućeg gušenja slobode govora".

U njemu se pominje kako su akcije premijera Aljbina Kurtija osudili američki državni sekretar Entoni Blinken i francuski predsednik Emanuel Makron. Flanakin čak piše o dolasku američkog predsednika Bila Klintona u nadi da će uticati na smirivanje situacije.

"Njihove zajedničke brige i otpor etničkih Srba do sada nisu promenili mišljenje premijera. Naprotiv, Kurti je koristio državne agencije da pokuša da napadne medije koji su izveštavali o krizi", navodi se u članku između redova.

U članku se takođe pominje suspenzija poslovnog sertifikata za Klan Kosova. Pominje se kako kompanija koja je vlasnik ove televizije ima saradnju sa velikim kompanijama kao što su Soni, Paramaunt i NBC Universal.

"Akcija ove vlade je mrlja na tvrdnji Kosova da je demokratska država", nastavlja ovaj članak koji je pripremio Dugan Flanakin.

"Lako je Albancima, koji su sada u većini (na Kosovu), da pokušaju da iskoriste trenutak da iznesu svoju tačku. Ali prava stvar koja treba da se uradi jeste da se zaustavi ova glupost", dodao je Bil Klinton. Ta "glupost svakako uključuje i neprijateljske akcije preduzete protiv najpopularnije kablovske mreže u državi", piše dalje.

Podsećamo da su postupci Vlade prema Klanu Kosova naišli na kritike međunarodnih udruženja za zaštitu novinara i slobodnih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.