Američki kongresmeni sa Vučićem: Podrška Otvorenom Balkanu

Izvor: VOA, 05.Avg.2021, 15:07

Američki kongresmeni sa Vučićem: Podrška "Otvorenom Balkanu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u četvrtak sa kongresmenima Sjedinjenih Američkih Država Erikom Svolvelom i Šonom Malonijem, koji su podržali regionalnu inicijativu "Otvoreni Balkan", jer je vide kao veliku mogućnost za napredak Zapadnog Balkana. U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije navodi se da je Vučić rekao da je inicijativa "Otvoreni Balkan" otvorena i za ostale u regionu i da su regionalna ekonomska saradnja i međusobno povezivanje osnov za mir i stabilnost. Vučić je ukazao na važnost jačanja bilateralne saradnje i unapređenja ukupnih odnosa sa SAD, a posebno značaj unapređenja ekonomske saradnje dve zemlje. Srbija želi da uspostavi bolje odnose sa SAD, rekao je Vučić, dok su kongresmeni istakli da su došli u posetu Beogradu ohrabreni ekonomskim rezultatima, sa namerom da ohrabre američke investitore da više ulažu u Srbiju. Vučić upoznao je američke kongresmene sa rezultatima koje je Srbija postigla u kampanji vakcinacije, a delegacija Kongresa SAD je pozdravila solidarnost koju je Srbija pokazala pomažući, kao odgovoran sused, donacijama vakcina i građanima regiona. U saopštenju se navodi da je predsednik Srbije zahvalio na dosadašnjoj pomoći SAD u okviru borbe protiv pandemije, posebno imajući u vidu činjenicu da su SAD trenutno jedna od najviše pogođenih zemalja ovim virusom u svetu. Vučić je podsetio sagovornike da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, uz nadu da će biti prilike da ovaj važan jubilej adekvatno obeleži, uprkos restriktivnim okolnostima usled pandemije, kaže se u saopštenju kabineta predsednika Srbije. Podsetimo, Aleksandar Vučić 29. jula u Skoplju sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevim i Edijem Ramom preimenovao je između ostalog iinicijativu "mini Šengen" u "Otvoreni Balkan". Vučić je tada rekao da je inicijativa otvorena za sve ostale države regiona koje to žele i da je onaj ko želi da se priključi dobrodošao, ali da nema razloga da se neko moli. Crna Gora, BiH i Kosovo nisu deo "Otvorenog Balkana", a Vučić je to prokometarisao rečima da "svako bira svoj put, iako je inicijativa otvorena za sve". Šon Meloun, demokrata, kongresmen je iz Njujorka, dok je Erik Svolvel, takođe demokrata, predstavnik iz Kalifornije.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Vučić sa delegacijom američkog Kongresa

Izvor: VOA, 05.Avg.2021

Članovi američkog Kongresa Erik Svolvel i Šon Maloni sastali su se u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je saopšteno, teme su bile bilateralni i ekonomski odnosi i situacija u regionu. Američki predstavnici su, između ostalog, podržali inicijativu Otvoreni Balkan i ocenili...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.