Američki izaslanik podržava nastojanja Bugarske za energetsku nezavisnost

Izvor: Southeast European Times, 07.Dec.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki izaslanik podržava nastojanja Bugarske za energetsku nezavisnost

Ričard Morningstar kaže da Bugarska radi pravu stvar preispitujući svoje energetske projekte sa Rusijom.

07/12/2009

(Novinite, Dnevnik - 06/12/09; Standart - 05/12/09; Rojters, AFP, Sofija Eho, Novinite, Dnevnik.bg, Medijapul, Novinska agencija Fokus, Vlada Bugarske - 04/12/09)

Izražavajući podršku nastojanjima Bugarske da postane ključni igrač u evropskoj energetskoj politici, specijalni američki izaslanik za evroazijsku energetiku Ričard Morningstar >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << izjavio je u petak (4. decembra) da će koraci koje Sofija preduzima pomoći zemlji u ostvarivanju veće energetske nezavisnosti.

"Imate pravi pristup. Vidimo i poštujemo vaše napore", rekao je američki diplomata bugarskom premijeru Bojku Borisovu. "Imate snažan karakter i želju da pomognete Bugarskoj da ostvari vodeću ulogu u energetskoj politici regiona."

Borisovljeva vlada desnog centra koja je došla na vlast u julu, preispituje nekoliko velikih energetskih sporazuma koje prethodna vlada na čelu sa socijalistima postigla sa Rusijom prošle godine. To uključuje i sporazume o učešću Bugarske u projektima gasovoda Južni tok i naftovoda Burgas-Aleksandropolis, kao i ugovor o izgradnji nuklearne elektrane Belene.

Govoreći na poslovnom skupu u Sofiji nakon svog sastanka sa Borisovim, Morningstar je izrazio podršku odluci Bugarske da preispita svoju energetsku politiku.

"Bugarska čini puno pravih stvari u ovom trenutku", rekao je izaslanik. "Rusija je realnost. Bugarska treba da razgovora sa Rusima. Bugarska treba da razgovora o Južnom toku, ne postoji način da to izbegne."

Pored Južnog toka, Bugarska je jedna od pet evropskih zemalja uključenih u projekat gasovoda Nabuko iza kojeg stoji EU, a kojim je predviđen transport prirodnog gasa iz Kaspijskog regiona i Bliskog istoka preko Balkana do Evrope, uz zaobilaženje Rusije. Izražavajuči interesovanje za oba projekta, Sofija je nagovestila je da je prioritet Nabuko.

"Ne možemo da dođemo ovde i kažemo Bugarskoj šta je u interesu Bugarske, to niko ne može", rekao je Morningstar. "Bugarska prepoznaje i vidi svoj interes u diversifikaciji puteva i izvora snabdevanja."

Tokom razgovora Borisov je rekao da će Bugarska, mada su energetski sporazumi koje je prethodna vlada potpisala sa Rusijom finansijski neizvodljivi, morati da plati velike kazne ako odluči da se povuče iz njih.

"U njih je usađena politika, uprkos mojim naporima da ih izbegnem i razgovaram samo o finansijama i poslovanju", izjavio je Borisov, prenosi Sofijska novinska agencija. "U pitanju je politički značaj tih projekata. Nabuko je prioritet za Evropsku uniju, dok se ruski Južni tok vrlo brzo kreće napred i mnoge evropske zemlje mu se pridružuju skoro na dnevnoj bazi."

Borisov je obećao u subotu da će javno objaviti sporazum o naftovodu Burgas-Aleksandropolis kako bi se pokazalo koliko je štetan.

"Ugovor nije profitabilan za Bugarsku i ne štiti njene nacionalne interese", rekao je on tokom posete crnomorskom gradu Burgasu, dodajući da se sporazumom čak ne predviđa ni mogućnost povlačenja bilo kog partnera iz projekta.

Tokom svoje zvanične posete, Morningstar se takođe sastao sa predsednikom Georgijem Prvanovim i ministrom ekonomije i energetike Trajčom Trajkovim.

Neke američke kompanije zainteresovane su da se pridruže bugarskim projektima nuklearne energije, rekao je Morningstar posle razgovora sa Prvanovim, navodeći kao primere izgradnju skladišta za nuklearni otpad ili veze između sistema za tranzit gasa u Bugarskoj i Turskoj.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.