Američki i srpski padobranci počeli pripreme za Zimu 17.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2017, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki i srpski padobranci počeli pripreme za "Zimu 17."

Američki i srpski padobranci, koji učestvuju u vežbi „Zima 2017, počeli su danas na aerodromu Batajnica i u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović" pripreme za izvođenje zajedničke obuke.

Kapetan Bojan Kovačević iz Specijalne brigade Kopnene vojske naglasio je da je ovo prvi dan zajedničke obuke srpskih i američkih padobranaca koji obuhvata zemaljski deo, odnosno upoznavanje s padobranom i tehnikama izvršenja skoka.

"Ovakve skokove naši padobranci izvode >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godinama. Novina je samo avion s kojim nismo imali priliku da se susrećemo i padobran MC-6, koje koriste mnoge armije u svetu", rekao je kapetan Kovačević, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je istakao da je to novo iskustvo za srpske padobrance, te da će se to odraziti i na njihovu osposobljenost.

Kovačević je dodao da su među srpskim padobrancima pripadnici 63. padobranskog bataljona, protivterorističkog bataljona i 72. izviđačko-diverzantskog bataljona.

Govoreći o ranijoj saradnji s američkim padobrancima, kapetan Kovačević istakao je da su i 2007. i 2008. godine skakali s pripadnicima Garde Ohajo.

Instruktorka padobranstva zastavnik Radmila Đurić istakla je da je vežba „Zima 2017" prilika za novo iskustvo.

"Svaka nova letelica i padobran su novo iskustvo. Iako, nema tu mnogo iznenađenja, jer smo spremni da skočimo iz svake letelice", rekla je zastavnik Đurić naglasivši da, ukoliko sve bude teklo po planu, sutra će se skakati na aerodromu Kovin a u petak na sportskom aerodromu Lisičiji jarak.

Pilot major Džerad Sorensen izrazio je veliko zadovoljstvo što ima priliku da zajedno sa srpskim kolegama realizuje vežbu.

On je istakao da je saradnja sa srpskim domaćinima izuzetna i izrazio nadu da će ih narednih dana vremenski uslovi poslužiti.

Posebno je naglasio da je gostoljubivost domaćina izvanredna.

Govoreći o letelici, major Sorensen istakao je da ona može maksimalno da preveze i desantira 92 padobranca, ali da se praktikuje do 60, te da će se po toliko srpskih i američkih padobranaca desantirati iz dva aviona tipa C-130.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.