Američki bredliji samleveni

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 08:51

Američki "bredliji" samleveni

Ono što za sada pouzdano znamo jeste da je jedan vod od četiri oklopna vozila "bredli", koje su Kijevu isporučile SAD, već oštećen ili uništen.

Kako prenosi Raša tudej Balkan pisanje sajta "Vor zon", to su prvi potvrđeni gubici "bredlija" tokom sukoba u Ukrajini. I to se dogodilo prilikom jednog od najopasnijih i najsloženijih manevara: operacije proboja. Da stvar bude još gora, kako navode, operacija proboja sprovedena je bez vazdušne podrške i artiljerijske vatre.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Neka oklopna vozila su naletela na mine, druga su pogođena protivtenkovskim navođenim projektilima, jer su se ukrajinske trupe našle na udaru ruske, direktne i indirektne, vatre.

Ovo je, ukratko, zaključak analize koju je izvršio stručnjak sa dugogodišnjim iskustvom u korišćenju oklopnih snaga i sa taktičkim iskustvom na "bredlijima", koji je zahtevao da ostane anoniman.

Kako primećuje, treći vod "bredlija" pokušao je da im pritekne u pomoć. Slanje još jednog voda u "zonu uništenja", tvrdi ovaj ekspert, predstavlja očigledno kršenje osnovne doktrine koja se primenjuje u ovakvim operacijama.

"Time dovodite u opasnost vaše vojnike i vašu opremu. Takođe, to su resursi za buduće borbe. U tom slučaju, ne možete preuzeti rizik. A već smo videli da su rizici vrlo visoki", dodao je neimenovani stručnjak. Dodaje da guranje još većeg broja vojnika ne opravdava rizik i nije vredno gubitaka.

“Ova analiza, naravno, ne uzima u obzir ljudski faktor u žaru bitke", rekao je ekspert. "Ovde deluje univerzalna dinamika bojnog polja, koja se nije promenila od kako su počeli prvi ratovi."

Upitan šta bi uradio da je on bio zadužen za operaciju, stručnjak je odgovorio da bi njegov prvi instinkt bio da donese sličnu odluku. "U početku, kada čujem vrištanje i molbe za pomoć, moja prva reakcija bi bila da pošaljem još vojnika. Međutim, nakon minut ili dva, zaključio bih da je rizik previsok."

"Ovi momci su povučeni sa mesta proboja zbog artiljerijske vatre. Na snimcima se vidi da ekipe reaguju ispravno", rekao je stručnjak. "Trupe koje bacaju dimne granate i operativna posada `bredlija`, koja koristi naprednu optiku za skeniranje, pokazuje da su ovi ljudi bili dobro obučeni", rekao je ekspert.

Tokom priprema za ovakve situacije u Nacionalnom centru za obuku u Fort Irvinu, trupe koje koriste američku opremu obično ne uspevaju u prvom napadu, dodao je ekspert.

S obzirom na ograničenu količinu dostupnih informacija o ovom incidentu, bilo u smislu vizuelne potvrde ili zvaničnog komentara, ekspert kaže da se još ne mogu izvući pravi zaključci o tome šta ovaj "incident znači za budućnost ukrajinske kontraofanzive."

Prema mišljenju neimenovanog stručnjaka, sam incident ne bi trebalo da se koristi kao razlog da se prekine sa isporukama "bredlija". "Treba dati šansu Ukrajincima", smatra ovaj stručnjak. "Oni se zapravo bore protiv pravih Rusa, umesto onih lažnih, protiv kojih smo ih trenirali."

Prema najnovijim podacima, Ukrajina do sada izgubila 16 "bredlija", od kojih je pet uništeno, a 11 oštećeno i napušteno. Ipak, ovde su uzeta u obzir samo ona vozila za koja postoji vizuelna potvrda, tako da su realni brojevi verovatno veći.

Kako prenosi "Glas Amerike", Pentagon će uskoro poslati novi paket pomoći, koji će uključivati neodređeni broj "bredlija", kao i oklopna vozila tipa "strajker", kako bi zamenili izgubljena vozila na bojnom polju.

Nema sumnje da ćemo na bojnom polju videti još oštećenog ili uništenog oružja, doniranog sa Zapada, to je u prirodi rata, zaključuje sajt "Vorzon".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.