Američki ambasador: Za slobodu medija važna i njihova ekonomska snaga!

Izvor: Kurir, 07.Feb.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki ambasador: Za slobodu medija važna i njihova ekonomska snaga!

Štampani mediji u SAD od 2008. suočeni s finansijskim problemima zbog smanjenog obima reklamiranja i da njihov broj opada, a isti problem imaju i mediji u Srbiji, rekao je Majkl Kiribi

BEOGRAD - Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da situacija u pogledu slobode medija u Srbiji nije toliko loša kao što neki pričaju, mada ni toliko dobra koliko treba, a razloge za to treba tražiti i u njihovom ekonomskom položaju.

"Kada se govori o slobodi medija, možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se ne uzima u obzir uvek i ekonomski aspekt tog pitanja", rekao je ambasador Kirbi.

"Ako imam medijsku kompaniju, a moj glavni oglašavač ima proizvod za koji mi moj novinar kaže da je otrovan za čitaoce, da li ću o tome napisati članak i izgubiti klijenta koji mi obezbeđuje trećinu prihoda?" - slikovito je objasnio Kirbi kako ekonomski momenat utiče na slobodu medija.

"Pitanje je da li je moguće stvoriti okruženje, kroz zakon i ljude koji rade u medijima, u kojem ljudi neće biti zabrinuti zbog mogućnosti da izgube nekog važnog klijenta koji se reklamira", rekao je američki diplomata.

On je podsetio da su štampani mediji u SAD od 2008. godine suočeni s finansijskim problemima zbog smanjenog obima reklamiranja i da njihov broj opada.

"Isti problem vidim i u Srbiji. Ja sam zapanjen time koliko vi listova imate... Mislim da imate 1.200 štampanih medija ovde, u zemlji s nešto više od sedam miliona stanovnika", primetio je američki diplomata.

Pitanje je da li su svi ti listovi ekonomski održivi, rekao je Kirbi i dodao da je nužna transformacija.

Izuzimajući ekonomski momenat, Kirbi napominje da lično ima pozitivno iskustvo s medijima u Srbiji:

"Ovde sam već godinu i po dana i često mi postavljaju pitanja. Nisam primetio da su moji odgovori bili menjani", rekao je.

On je takođe ukazao na činjenicu da je digitalna era promenila medijsku scenu u celom svetu, i primetio da se sada postavlja pitanje - koliko brzo treba imati vest.

"Kada sam bio dete, gledali smo večernji dnevnik i to je bilo jednom dnevno, a sada idem na internet i proveravam stvari 20 puta dnevno", rekao je Kirbi.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Kirbi: Više novca, slobodniji mediji

Izvor: RTS, 07.Feb.2014

Za slobodu medija važna i njihova ekonomska snaga, rekao Majkl Kirbi, ocenjujući da situacija u medijima u Srbiji i nije tako loša kao što neki pričaju. ..Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da situacija u pogledu slobode medija u Srbiji nije toliko loša kao što neki pričaju, mada...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.