Američka vojska stiže u Finsku VIDEO

Izvor: B92, 08.Sep.2023, 18:14

Američka vojska stiže u Finsku VIDEO

Predsednik Finske Sauli Ninisto potvrdio je da će se američke vojne snage nalaziti na finskom tlu, prenosi tamošnji tabloid "Iltalehti".

"Mnogo smo pričali o potrebi da se NATO jedinice dovedu u Finsku. Sporazum o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane sa SAD dovešće do toga da u našoj zemlji bude bar neka vrsta prisustva Amerike", naveo je Ninisto.

Ovaj sporazum, kako je ranije najavljeno, Vašingtonu će omogućiti da koristi teritoriju nordijske zemlje za skladištenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojne opreme, odnosno da na njoj postavlja svoje baze.

Sjedinjene Američke Države, inače, pripremaju bilateralne sporazume o saradnji u oblasti odbrane sa Finskom, Švedskom i Danskom. Sporazum između Norveške i Sjedinjenih Država je završen.

Izvori iz oblasti spoljne i bezbednosne politike kažu za "Iltalehti" da je Finska već započela diplomatske napore da svoje ljude ubaci u novu komandnu strukturu NATO-a pod sedištem u Norfolku, najvećoj pomorskoj bazi na svetu, na istočnoj obali SAD.

Medij prenosi da će s druge strane američko vazduhoplovstvo početi da koristi avijacijsku infrastrukturu Laponije, odnosno aerodrom "Rovaniemi", u čiju će flotu biti uključeni i prvi lovci F-35 finskog vazduhoplovstva.

Želim da Finci znaju ovo: SAD su posvećene Finskoj i NATO-u. Naša posvećenost je čvrsta. Branimo svaki pedalj teritorije NATO-a, što uključuje i teritoriju Finske", naglasio je američki predsednik Džozef Bajden prilikom posete toj zemlji.

Niniste kaže da ovakve Bajdenove reči "izazivaju pozitivan osećaj" da je bezbednost Finske "maksimizirana".

Finski predsednikističe i da njegova država recipročno mora da podrži SAD.

Evropske zemlje NATO-a moraju se vojno opremiti i biti spremne da odrede svoje trupe u rezervne snage NATO-a, kako Amerikanci ne bi počeli da Evropljane smatraju "bezbedonosnim jahačima".

Po Ninisteovom mišljenju, pomalo je problematično što se Finska, sa pet i po miliona stanovnika, smatra jednom od vojno najjačih država u Evropi iako joj to svakako ide u korist u oblasti bilateralnih odbrambenih odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Finska se zvanično pridružila NATO-u u aprilu, gotovo godinu dana nakon što se prijavila. Zajedničku prijavu podnela je i Švedska, ali je njeno članstvo u alijansi tada odloženo zbog zahteva Turske i Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.