Američka štampa: Uskoro nastavak razgovora Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2012, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka štampa: Uskoro nastavak razgovora Beograda i Prištine

NJUJORK -

Razgovori Beograda i Prištine na visokom nivou i pod pokroviteljstvom Brisela mogli bi svakog trenutka da budu nastavljeni, i srpski lideri su po tom pitanju poslali pozitivne signale, piše Vol Strit Džurnal.

Njujorški dnevnik navodi, pozivajući se na neimenovanog visokog evropskog diplomatu, da će razgovori uskoro biti obnovljeni.

"Datum još nije određen, ali smo praktično tu, i razgovora će biti", kazao je sagovornik Vol Strit Džornala. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Američki list ocenjuje da su od poslednjih sastanaka predstavnika Beograda i Prištine tenzije porasle.

"Srbija je glasala za predsednika Tomislava Nikolića koji naginje ka nacionalizmu i Ivicu Dačića nekada portparola Slobodana Miloševića. Postoji skepticizam prema njihovoj privrženosti za ono što Brisel zove 'proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine'", navodi se u tekstu Vol Strit Džurnala.

Dnevnik ipak dodaje da su Nikolić i Dačić poslali pozitivne signale, citirajući reči predsednika Srbije tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN da Beograd želi trajan mir sa Kosovom i nastavak razgovora, uz ponavljanje obećanja da se neće priznati nezavisnost.

"Za Srbiju obnavljanje razgovora može doneti nagradu na putu ka EU. Unija je rekla da će pregovori o priključenju Srbije početi kada se poprave odnosi sa Prištinom", ističe njujorški list.

Slična je situacija i sa Kosovom, ocenjuje Vol Strit Džurnal, navodeći da bi Priština 10. oktobra trebalo da dobije studiju o izvodljivosti.

"To je prvi korak ka često dugom procesu traženja članstva u EU. Zastoj u odnosima sa Beogradom će učiniti taj proces još dužim", zaključuje se u tekstu američkog lista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.