Američka ambasada: Bezobziran napad, besmisleno, neodgovorno

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 09:54

Američka ambasada: Bezobziran napad, besmisleno, neodgovorno

Sarajevo -- Iz Ambasade SAD u Sarajevu saopšteno je da Narodna skupština Republike Srpske nije imala pravo da donese Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Iz AMbasade ocenjuju da je reč o, kako su naveli, "bezobzirnom napadu" na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, a kao odgovornog označili su predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Narodna skupština Republike Srpske je izvela bezobziran napad na Dejtonski mirovni sporazum i njime uspostavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ustav BiH. Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu 3 dejtonskog Ustava da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Republika Srpska ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda", saopšteno je sinoć iz Ambasade SAD.

NSRS je usvojila Zakon o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH, a nakon što je ovaj sud odlučio da promeni Pravila rada, tako da ubuduće može donositi odluke i bez prisustva predstavnika Republike Srpske izabrane u parlamentu. Vlasti Srpske su tražile vraćanje izbrisanog člana, a pošto je to izostalo, NSRS je donela Zakon o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda dok parlament BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu.

Iz američke Ambasade kažu da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH bez učešća dvoje sudija iz Republike Srpske posledica, kako su naveli, sprečavanja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da NSRS imenuje dvoje sudija u ovom sudu.

"Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima Republike Srpska biće uskraćen glas u jednoj zajedničkoj instituciji predviđenoj Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima Dodika da gradjane Republike Srpske liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja", stoji u saopštenju Ambasade SAD.

Rukovodstvo NSRS su optužili da je omogućilo donošenje izmena ovog zakona Republike Srpske.

"Bez sumnje će gospodin Dodik ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke nelegitimne, antisrpske ili protiv Republike Srpske jer u Sudu nema dvojice sudija imenovanih od strane Republike Srpske. To je očigledno licemerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv Republike Srpske ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika. Rukovodstvo NSRS je takodje odgovorno, jer je omogućilo neustavne i antidejtonske napade Dodika na Ustavni sud BiH", navodi se u saopštenju američke Ambasade.

Dodaje se da SAD snažno podržava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karater BiH i da će nastaviti da insistira na odgovornosti pojedinaca koji preduzimaju aktivnosti suprotne Dejtonskom sporazumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.