Ameri daju Srbiji 21 milion dolara

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2011, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ameri daju Srbiji 21 milion dolara

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je Projekat održivog lokalnog razvoja, za koji je obezbedila 21 milion dolara za dugoročni razvoj lokalnih samouprava Srbije u narednih pet godina, izjavila je danas direktorka Misije USAID u Srbiji Suzan Fric na prvoj radionici radnog planiranja Projekta.

Fric je istakla da je USAID Projekat održivog lokalnog razvoja prvi, koji se sprovodi u okviru bilateralnog Sporazuma o tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Projekat će se sprovoditi u 37 odabranih opština i gradova Srbije. Fric je predočila da je glavni cilj programa da ojača lokalne samouprave u Srbiji i doprinese njihovom dugoročnom razvoju, kroz efikasniju i transparentniju upravu.

Takođe, prema njenim rečima, program predviđa jačanje civilnog sektora, podršku mladima, stvaranje povoljnije klime za privatni sektor i otvaranje novih radnih mesta.  Kancelarija za evropske integracije Srbije i USAID održali su prvu zajedničku radionicu radnog planiranja na kojoj su učestvovali predstavnici ministarstava i institucija Vlade Srbije, kao i predstavnici donatora i nevladinih organizacija.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević podsetila je na otvaranju radionice da je USAID već mnogo uložila u lokalni razvoj Srbije i da je novi projekat nastavak dobre prakse, jer će podstaći konsultacije unutar samih lokalnih zajednica i civilnog društva, ali i sa donatorima.

Ukupna pomoć USAID Srbiji za proteklih 10 godina iznosila je 765 miliona dolara, a u protekle dve godine donirano je 47 miliona dolara u 2009. i 49 miliona dolara prošle godine, ukazala je Delević.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Adriano Martins istakao je da je cilj međunarodnih partnera i donatora da pomognu Srbiji da modernizuje svoju administraciju na lokalu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.