Ambrozija usred korone veoma OPASNA: Prestonica se uhvatila u koštac sa ovim problemom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2020, 14:15

Ambrozija usred korone veoma OPASNA: Prestonica se uhvatila u koštac sa ovim problemom!

Cilj je da se za deset godina ambrozija tretira na 90 odsto površina

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je danas da je ambrozija do sada uništena na oko 500 hektara, ali je i upozorio da taj, jedan od najvećih alergena u prirodi, sada još opasniji, jer može dodatno da iscrpljuje organizam osetljivih ljudi, obolelih od korona virusa.

Gradonačelnik je podsetio da je krajem juna Skupština Grada usvojila desetogodišnju studiju za suzbijanje ambrozije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pomoću koje će se svake godine tretirati veće površine obrasle ambrozijom i vršiti njeno suzbijanje da bi već do 2025. bilo obuhvaćeno 90 odsto površina.

Prema njegovim rečima, ove godine rađen je monitoring na 2.000 hektara, što je šest puta veća površina u odnosu na prethodnu godinu. Od 500 hektara na kojima je ambrozija uništena, 120 hektara pod ambrozijom tretirano je hemijskim, a ostalo mehaničkim putem.

- Suština strategije je da se svake sledeće godine uništi što veća količina ambrozije, odnosno tretira veća površina. U planu je da u naredne dve godine tretiramo 30 odsto površina obraslih ambrozijom, do 2025. godine da tretiramo 60 odsto, a za deset godina 90 odsto površina - rekao je on i dodao da borba nije laka.

Sa ambrozijom se bore svuda u svetu i zato je važno da se u tu borbu uključi celo društvo, rekao je on.

Radojičić je naglasio da se tretiraju javne zelene površine o kojima vodi računa komunalno preduzeće "Zelenilo - Beograd", ali da postoje i privatni posedi.

- Komunalno preduzeće tretira 3.000 javnih zelenih uređenih površina, dok sa druge strane imamo i neuređene zelene gradske površine kojima se trenutno bavimo. Najveći problem su privatni posedi koji zahtevaju drugačiji tretman tj. više angažovanja samih vlasnika, i to je ono što moramo da unapredimo u narednim godinama - rekao je on.

Kako dodaje u ovom trenutku ambrozije ima nešto više na Novom Beogradu u odnosu na ostale delove grada i prigradske opštine.

Upozorio je da osim trenutne borbe protiv virusa COVID-19, alergija prouzrokovana ambrozijom dodatno iscrpljuje organizam kod obolelih sa težom kliničkom slikom.

- Važno je da se alergični ljudi, dodatno paze i da se konsultuju sa lekarima u vezi sa doziranjem terapije. Pratićemo kako će se virus ponašati uporedo sa alergijom na ambroziju, a posle i sa sezonskim gripom. Sve su to novi izazovi i nadam se da neće biti težih manifestovanja - rekao je gradonačelnik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.