Ambasadorka Slovačke se uz tortu oprostila od Vučića i Srbije

Izvor: RTS, 02.Dec.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Slovačke se uz tortu oprostila od Vučića i Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadorku Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekovu.
Dagmar Repčekova je, povodom završetka svog mandata u Beogradu, predsedniku donela tortu.

Vučić je Repčekovoj rekao da će mnogo nedostajati u Beogradu.
"Mi boljeg ambasadora ne možemo da zamislimo. Svakog ćemo prijateljski da dočekamo, ali...", rekao je Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uz osmeh.
Dodao je da se uz tortu danas ništa ne proslavlja, već da žalimo što Repčekova napušta Srbiju.
"Hvala za sve divne torte koje nam je darovala. Mnogo je uradila za čvrsto prijateljstvo Srbije i Slovačke", naveo je predsednik na svom zvaničnom Instagram profilu uz fotografiju susreta sa slovačkom ambasadorkom.
Predsednik je konstatovao da ambasadorka Repčekova svojom "torta diplomatijom" ostavlja poseban pečat u istoriji diplomatskog kora, akreditovanog u Srbiji, kao najoriginalniji ambasador, jer nijednom, pa ni danas, nije došla na sastanak, a da nije na poklon donela čuvenu Doboš tortu, navodi se u saopštenju Predsedništva.
Vučić je zahvalio Repčekovoj za izuzetan doprinos jačanju srpsko-slovačkih odnosa i poštovanju koje je, tokom svog boravka u Beogradu, pokazala za Srbiju.
"Prijateljstvo i bratstvo Srba i Slovaka, ne samo da je potvrđeno, već je, zahvaljujući radu ambasadorke Repčekove, i unapređeno", rekao je predsednik Vučić.
Kako se navodi u saopštenju, Vučić je izrazio zahvalnost prijateljskoj Slovačkoj na principijelnom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na snažnoj podršci na evropskom putu.
Ponovio je da Srbija ostaje iskren prijatelj i pouzdan partner Slovačke i da se nada da će dobre političke odnose dveju zemalja pratiti još bolje ekonomske veze, kao i saradnja u svim drugim oblastima.
Predsednik Vučić je istakao i potrebu snažnije saradnje sa Višegradskom grupom, čijem je Samitu nedavno prisustvovao, kada je slovačka predsednica Čaputova, kao i drugi šefovi država Višegradske četvorke, podržala evropske integracije Srbije.
Zamolio je ambasadorku Repčekovu da prenese poziv slovačkoj predsednici da poseti Srbiju.
Predsednik Vučić je dodao i da su Slovaci, koji žive u Vojvodini, odnosno Srbiji, most između dveju zemalja i da možemo još mnogo da uradimo za njih i njihov položaj.
U saopštenju se dodaje da je Vučić na oproštaju je ambasadorki Repčekovoj poželeo mnogo sreće u budućnosti.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.