Ambasadorka Rumunije posetila Kikindu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 14:39

Ambasadorka Rumunije posetila Kikindu

Srbija i Rumunija se suočavaju sa problemima odlaska mladih iz zemlje, pa je svako novo radno mesto dragoceno za obe države, zaključak je posete ambasadorke Rumunije Silvije Davidoiu Kikindi. U tom gradu, italijansko-rumunska fabrika "Zoppas" ove godine zaposlila je 250 radnika, koji putuju u pogone u susednoj Rumuniji. Cilj je da se i u fabrici u Kikindi zaposli još više ljudi, jer je ta firma postaje sve važnija za inostrane vlasnike.

Tokom posete Kikindi, njena ekselencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvia Davidoiu sa domaćinima je razgovarala o zajedničkim projektima i prekograničnoj saradnji. Obe zemlje imaju slične izazove, koji mogu biti rešeni zajedničim snagama.

"I Srbija i Rumunija se suočavaju sa istim problemom, a to je odlazak mladih iz zemlje. Svaka prilika koju možemo pružiti daje perspektivu i nama donosi nadu da će oni ostati", kaže NJ.E. Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvia Davidoiu.

Ambasadorka je posetila i pogon italijansko- rumunske fabrike "Zoppas" u Kikindi, koja zapošljava preko 700 radnika. Iako je pandemija usporila dalja proširenja, ona i dalje ostaju kako strateški ciljevi kompanije, priča Dorel Enake, generalni direktor kompanije "Zoppas Industries" za Rumuniju i Srbiju:

"Povećavamo broj zaposlenih iz Kikinde u našoj rumunskoj fabrici. Zaposlili smo 250 radnika iz Kikinde. Ponosni smo na sve proizvode koji izlaze iz naše fabrike, a firma u Srbiji nam je sve važnija", dodao je Enake.

Grad Kikinda zainteresovan je i za nastavak prekogranične saradnje sa Rumunijom i čeka naredni poziv za projekte, koji će biti otvoren početkom naredne godine, ističe gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

"Grad Kikinda je veoma zainteresovan i za nove partnere i za nove ideje, kao i da se prilagodi onome što će Evropska unija, kao finansijer, postaviti kao kriterijume za određene projekte", objašnjava Lukač.

Jedan od prioriteta zajedničke saradnje je i osposobljavanje Graničnog prelaza Nakovo-Lunga da radi 24 sata. To pitanje je važno obema stranama, a posebno za radnike "Zoppasa", koji na posao putuju u susednu Rumuniju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.