Ambasadorka Hrvatske na razgovoru zbog Milanovića: Njegova izjava je neprihvatljiva

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 08:27

Ambasadorka Hrvatske na razgovoru zbog Milanovića: "Njegova izjava je neprihvatljiva"

Ambasador Hrvatske u Sofiji Jasna Ognjanovac pozvana je na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova Bugarske zbog izjave predsednika Zorana Milanovića.

Naime, hrvatski predsednik je "oštro napao bugarsku politiku prema evrointegraciji Severne Makedonije", javila je agencija MIA, pozivajući se na saopštenje objavljeno na službenoj stranici bugarskog ministarstva.

Milanović je dao spornu izjavu posle samita Slovenije i Hrvatske sa zemljama Zapadnog Balkana, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održan u sklopu procesa Brdo-Brion kod Kranja 17. maja.

Ognjanovac je na razgovor pozvana po nalogu bugarskog šefa diplomatije Svetlana Stoeva, a u ministarstvu ju je primio generalni direktor za evropska pitanja Rumen Aleksandrov koji je, kako se navodi u saopštenju, opisao Milanovićevu izjavu kao "neprihvatljivu i neopravdanu". Aleksandrov je naveo da je to razočaravajuće s obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i jednoglasnost u nizu evropskih i regionalnih tema, ali i činjenicu da su Bugarska i Hrvatska, kao susedi regiona, prirodno povezani zajedničkim interesom za reformu, stabilizaciju i skoro integrisanje zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Kao odgovor na zahtev za pojašnjenje razloga za izjavu hrvatskog predsednika, ambasadorka Ognjanovac se obavezala da će da prenese Zagrebu bugarski stav, ističući potrebu saradnje Bugarske i Hrvatske radi osiguranja stabilnosti Zapadnog Balkana i evropske perspektive tog regiona, navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva.

Kako je agencija Hina izvestila 17. maja, Milanović je u Brdu kod Kranja upozorio da se Severna Makedonija "nalazi u nemogućoj poziciji" i da joj jedna članica Unije ulazi u "intimni prostor" zahtevom da u istorijskim udžbenicima "svoju nacionalnu genezu definiše onako kako to traži susedna država". Rekao je da će se "otvoreno suprotstavljati" tome u okviru svojih moći.

Milanović državu nije imenovao, ali poznavaoci prilika ističu da je reč o Bugarskoj koja odbija da da pregovarački okvir za Severnu Makedoniju, jer se u makedonskim udžbenicima, po tvrdnjama Sofije, "revidira i negira zajednička etnička i jezična istorija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.