Ambasadori Francuske i Nemačke: Nema sankcija, nema ucena VIDEO

Izvor: B92, 24.Jan.2023, 22:41

Ambasadori Francuske i Nemačke: "Nema sankcija, nema ucena" VIDEO

Ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji Anke Konrad i Pjer Košar govorili su o francusko-nemačkom predlogu za TV Prva.

Oni su naglasili da se ne govori o kaznenim merama ili sankcijama u slučaju da on ne bude prihvaćen.

Cilj je da se u korist regiona i populacije prevaziđe sukob koji godinama traje.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine postavljena je kao cilj pre više od deset godina, a sada je trenutak da se proces ubrza za dobrobit čitavog regiona, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je za Prvu ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar. Govoreći o francusko-nemačkom predlogu, Košar je istakao da Pariz nema "kazneni pristup" prema Beogradu.

"Ne govorimo ni o kakvim sankcijama ili ucenama, samo predstavljamo jedan način da se izađe iz ove situacije, za koji smo sigurni da će biti koristan za region i za narod. Želimo da damo novu dinamiku dijalogu. Cilj je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a mi taj proces želimo da ubrzamo", rekao je Košar i dodao:

"Od samog početka je normalizacija odnosa bila zacrtana kao važan element puta Srbije ka EU. To nije nešto što je sada stavljeno na sto ovim predlogom. Nema sankcija, nema ucena, ovo je podsticaj da se brže dođe do rešenja."

Nemačka se nada da će Priština uskoro formirati ZSO, rekla je ambasadorka te zemlje Anke Konrad.

"Mi se nadamo da će ZSO biti uskoro formirana, da će se i to pitanje naći na dnevnom redu. Time bis mo napravili atmosferu i okruženje u kome bi bilo lakše implementirati sporazum poput francusko - nemačkog plana. Ono što će biti u konačnom sporazumu je predmet pregovora", rekla je Konrad.

"ZSO je već dogovorena, to nije samo alternativa, ona se mora sprovesti što pre je moguće. Na Beogradu i Prištini je da pregovaraju o detaljima, glavni elementi su već dogovoreni, na osnovu toga moramo dobiti status ZSO. Nadamo se da će to smiriti situaciju", kazao je Košar.

Percepcija da je Francuska protiv proširenja EU je pogrešna, istakao je Košar. On je podsetio da je francuski predsednik Emanuel Makron jasno rekao da želi region Zapadnog Balkana u Uniji u razumnom roku - ne u narednim decenijama, već godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.