Ambasador SAD: Izrael okupirao samo 2% Zapadne obale

Izvor: B92, 28.Sep.2017, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador SAD: Izrael okupirao samo 2% Zapadne obale

Jerusalim -- Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman izazvao je izenađenje rekavši da ta zemlja drži pod okupacijom samo "dva procenta" Zapadne obale.

Fridman je takođe izjavio za izraelski novinski sjat Vala (Walla) da su jevrejska naselja "deo Izraela".

Te njegove izjave su suprotne decenijskoj politici SAD, a date su u vreme kada predsednik Donald Tramp pokušava da oživi mirne pregovore Izraela i Palestinaca koji su u zastoju više od četiri godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom u Šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze. Palestinci imaju ograničenu autonomiju na 40 procenta Zapadne obale, a Izrael kontroliše preostalih 60 odsto.

Palestinci nameravuju da na svim okupiranim teritorijma osnuju svoju državu. Međunarodna zajednica smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalnim, što Izrael osporava.

Fridman je odbio da kaže da li će jevrejska naselja bi uklonjena na osnovu mirovnog sporazuma.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ambasador SAD: Izrael okupirao samo dva procenta Zapadne obale

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2017

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman izazvao je danas izenađenje rekavši da ta zemlja drži pod okupacijom samo "dva procenta" Zapadne obale...Fridman je takođe izjavio za izraelski novinski sjat Vala (Walla) da su jevrejska naselja "deo Izraela"...Te njegove izjave su suprotne decenijskoj politici...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.