Ambasador Holandije: Vozite bicikl, zdravo je (FOTO)

Izvor: Mondo, 08.Jun.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Holandije: Vozite bicikl, zdravo je (FOTO)

Više od 500 ljudi obojilo Beograd u narandžasto, učestvujući u šestoj najmasovnijoj biciklističkoj vožnji Orange Bike Ride (Narandžasta biciklistička vožnja). Podrška od ambasadora Holandije.

Vlasti u Beogradu nameravaju i obećavaju da će glavni grad Srbije ubuduće biti "zeleniji", a to znači i manje zagađen. Da bi se to postiglo neophodno je smanjiti upotrebu automobila, a samim tim smanjiti štetnu emisiju gasova.

Jedan od načina je i da više Beograđana >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kao prevozno sredstvo koristi bicikl. Opet, potrebno je ispuniti preduslove za to, a pre svega napraviti više biciklističkih staza i proširiti postojeću mrežu od 100 kilometara staza za dvotočkaše, ujedno je i uvezati.

Kakav Beograd želimo? (ANKETA)

Beograd je danas bio biciklistička oaza, jer je više od 500 građana vozilo bicikle u okviru šeste Narandžasta biciklistička vožnja (Orange Bike Ride).

Podršku je dao i Henk van den Dool, ambasador Holandije, zemlje koja je sinonim za bicikl.

"Vožnja biciklom je zabavna, ali to nije glavni razlog zašto toliko Holanđana vozi svoje bicikle do posla svako jutro. Pored toga što je zdravo, to je i jeftin način za putovanje, i omogućava vam da brzo stignete na željeno odredište. Takođe, ne morate da plaćate parkiranje. Uz to, nauka pokazuje da nas vožnja bicikla čini srećnim. Korist nemaju samo biciklisti. Kompanije su prepoznale da zaposleni koji putuju biciklom do posla idu ređe na bolovanje, da su kreativniji i produktivniji. Na nivou urbanog planiranja i razvoja, biciklizam može uticati na poboljšanje grada u kojem živite, smanjujući buku i zagađenje vazduha, umanjujući prometne gužve i prostor potreban za parkiranje", izjavio je ambasador Kraljevine Holandije.

7 razloga da počnete da vozite bicikl

Ovogodišnja tema festivala bila je posvećena smanjenju saobraćajne gužve, naročito u centru grada, jer se biciklima može brzo i lako stići na svaku destinaciju, kao i popularizaciji svakodnevne vožnje bicikla, koja može doprineti boljem mentalnom zdravlju, smanjenu stresa, anksioznosti i depresije.

Cilj festivala je da učini Beograd bezbednijim, čistijim i srećnijim gradom kako bi se smanjio nivo buke i zagađenja. Najbolji, najjednostavniji i najjeftiniji način za ostvarivanje ovih ciljeva, upravo je korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva.

Vozili smo PRVI SRPSKI elektro bicikl (FOTO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Narandžasta biciklistička vožnja u Beogradu

Izvor: Danas, 08.Jun.2019

Više od 500 građana učestvovalo je danas u Beogradu na šestoj biciklističkoj vožnji "Orange bike ride" (Narandžasta biciklistička vožnja) .. Članak Narandžasta biciklistička vožnja u Beogradu se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.