Ambasador Hil: Odnosi Srbije i SAD složeni, ali napreduju nikada brže

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 23:41

Ambasador Hil: Odnosi Srbije i SAD složeni, ali napreduju nikada brže

Važno je da SAD i Srbija pokažu međusobno razumevanje i poštovanje, jer samo tako mogu zajedno napred.

Ovo je večeras rekao američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.

Naši bilateralni odnosi su složeni, ali nema sumnje da napreduju nikad brže. Želimo da vidimo kako idemo napred i kako radimo zajedno više nego ikada, rekao je Hil.

Naše dve zemlje su ''kao dva prijatelja koja su se u nekom momentu malo razišla, ali koji su sada ponovo zajedno'', >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao je Hil u delu govora koji je održao na srpskom, na prijemu u rezidenciji povodom proslave američkog Dana nezavisnosti.

Hil je rekao da ''ponekad jedan prijatelj govori o prošlosti, a drugi o budućnosti i da to može'', ali da je važno da pri tom uvek pokažu međusobno razumevanje i poštovanje, jer samo tako, kako je naveo, mogu zajedno napred.

''SAD i Srbija imaju mnogo sličnosti, na primer, košarka je i kod vas i kod nas nacionalna strast, a banana je samo voće'', rekao je on i zahvalio na strpljenju što su ga zvanice slušale na srpskom - i što ih je malo time mučio.

Hil je poželeo dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ostalim predstavnicima vlade, ''sa kojima smo mnogo radili zajedno u prošlih godinu dana'', kao i predstavnicima religijskih zajednica, akademicima, novinarima, kulturnim radnicima i umetnicima, i sportistima, koje je posebno istakao.

''Srbija kao oluja u sportu, osvaja svet kroz košarku, tenis, vaterpolo, i ko zna koje još sportove'', rekao je ambasador i istakao da će se svi složiti da je ''divno iskustvo'' biti diplomata u Beogradu. ''Prvi put sam ovde bio sa sedam godina, kada je moj otac služio u našoj ambasadi, u političkom sekrtoru, potom sa 25, kada sam ja pomagao oko nekih ekonomskih pitanja, a sada i po treći put, kao ambasador'', podsetio je Hil koji je ambasador u Beogradu od marta 2022. Kako je rekao, "nikada nije smatrao da je strpljenje neka posebna vrlina'' i da "sama činjenica da 4. jul proslavljamo danas, 29. juna, govori o tome".

"Odnos Srbije i SAD važan je za sve, za ceo region. Kada ga izgradimo tako da bude snažan, on će pomoći da zemlje zaborave prošlost i krenu napred, a sve zarad generacija naše dece i onih koji dolaze posle. Za njih, strpljenje je izvikan koncept, i mi moramo brže da se krećemo'', ocenio je američki ambasador.

Govoreći o razlikama između SAD i Srbije, Hil je naveo da će one uvek postojati, ali da su i pored njih, odnosi dveju zemalja građeni na dubokim osnovama.

''To je tako jer imamo iste vrednosti, poverenje je jako važno, a ono kao i druge vrednosti, mora biti pažljivo građeno i čuvano. U budućnosti će sigurno biti razmimoilaženja, i sigurno ćemo ih se, i jedni i drugi, tvrdoglavo držati, ali u ime zajedničkih ciljeva, te razmirice mogu postati jako male i gotovo nevažne'', rekao je Hil.

Istakao je da Beograd i Vašington imaju veoma snažnu ekonomsku saradnju i to u gradovima širom Srbije.

''Ovde su neke od naših najvećih tehnoloških kompanija, na primer NCR, ili neverovatan ORACLE-ov data centar u Kragujevcu. Za obe zemlje, to je naša zajednička budućnost, mi smo sada najveći partner Srbije kada je reč o uslugama te vrste'', rekao je Hil i dodao da je Er Srbija ono što sve više pomaže u povezivanju zemalja.

''Pogotovo sada, direktnim letom iz Čikaga. Sada ljudi iz mesta sa zapada naše zemlje, kao što je Denver, mogu preko Čikaga da stignu u Srbiju'', rekao je Hil i dodao da je to više od leta i da je otvorio ceo zapadni deo SAD prema Srbiji. Podsetio je i na veze u oblasti bezbednosti, veze sa Nacionalnom gardom u Ohraju i da su Amerikanci učestvovali u vežbi "Platinasti vuk".

Hil je naveo da ga je danasnačelnik Generalšgtaba VS general Milan Mojsilović pozvao na svečanu ceremoniju ispraćaja srpskih vojnika u međunarodnu mirovnu operaciju na Sinajskom poluostrvu, gđe će učestvovati u sastavu američkog kontigenta, što do sada nikada nismo učinili.

Nadam se da ćemo takvih primera imati više u budućnosti, rekao je Hil. Znam da je u Srbiji, ali i u drugim zemljama važna politka, i da je zemlja bez potlike ona u kojoj niko ne bi želeo da živi, ali treba da nađemo izlaz i da idemo brže napred u svim oblastima, prema prosperitetu, bezbednosti, mnogo živopisnijoj demokratiji, kazap je amabsador i dodao da nam je svima potrebno to da uradimo.

Svi ćemo se složiti, naveo je on, da su nam potrebni kompromisi, poštovanja i da idemo napred. Ambasador je istakao da svuda u svetu trenutno ima konflikata, koji iziskuju teške izbore. ''Odakle god da dolazite u svetu, SAD su tu da vam budu partner i pomognu da dostignete svoje ciljeve. Ja sam optimista.

Verujem da je godina koju sam proveo ovde pomogla da taj moj stav još više učvrstim, i verujem da narod Srbije ima snage da se izdigne iznad skorašnjih tragedija i nastavi da razvija svoju zemlju. Stvari uvek i svuda mogu biti bolje i tome treba težiti. Srbija može da bude lider, treba da teži ka tome da bude još bolje mesto, da štiti svoje slabe i bude lider u nekim stvarima. Vreme je faktor, i zato hajde da zajedno idemo napred'', rekao je Hil. Na kraju obraćanja, održao je zdravicu.

''Za trajno prijateljstvo Srbije i svih njenih naroda sa SAD. Vi koji niste Srbi ili Amerikanci, takođe nazdravite sa nama, jer je poenta svega ovoga da budemo zajedno. Živeli'', rekao je američki ambasador.

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora Kristofera Hila, obeležen je nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti.

Proslavi je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kojega je ambasador Hil upoznao sa performansama električnih vozila Ford i Rivijan, koji su deo izložbe postavljene u dvorištu rezidencije. Prijemu je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, više ministara - Ivica Dačić, Tomislav Momirović, Darija Kisić, Goran Vesić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, predstavnici institucija, verskih zajednica, opozicije, diplomatskog kora, biznis zajednice, a među njima je bio i Miroslav Mišković.

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu SAD ambasadoru Hilu, koji je organizator svečanosti zajedno sa suprugom Džuli.

Usledilo je intoniranje himni SAD i Srbije, koje su početkom februara obeležile 142 godine uspostavljanja diplomatskih odnosa, a potom i govor ambasadora Hila. Među zvanicama je bio David Vujić jedini živi, preostali inženjer srpskog porekla iz grupe Serbo 7, koji su imali važnu ulogu u Misiji Apolo 11, a u Beograd je došao u okviru nacionalne kampanje obeležavanja osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.