Ambasador Češke: Odnosi Srbije i Češke na najvišem nivou

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Češke: Odnosi Srbije i Češke na najvišem nivou

Predsednik Češke Miloš Zeman boraviće od utorka u dvodnevnoj poseti Beogradu, a ambasador te zemlje Tomaš Kuhta u susret poseti ističe da su odnosi između Srbije i Češke na najvišem nivou danas.

Dokaz tome je, ukazuje Kuhta za Tanjug, upravo dolazak češkog predsednika.

"Očekujem dalji razvoj naše saradnje u oblastima koje će biti fokus razgovora predsednika Miloša Zemana i Aleksandra Vučića", rekao je Kuhta za Tanjug i posebno istakao ekonomske odnose.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Nema sumnje da će jedno od pitanja u fokusu biti pitanje Kosova i Metohije, bar kada je reč o srpskoj strani, ali svakako i s gledišta češkog predsednika.

Češka je, inače, priznala nezavisnost Kosova, ali predsednik Zeman, koji ne deli stav vlade u Pragu po tom pitanju, od ranije, neposredno uoči dolaska u Srbiju, najavio je mogućnost povlačenja češkog priznanja kosovske nezavisnosti, uz opasku da je nezamislivo da bilo koju zemlju vode ratni zločinci.

Ambasador Kuhta - na pitanje da li je moguće postići kompromisno rešenje u pregovorima između Beograda i Prištine i da li Srbija može da računa na podršku Češke - ističe da je normalizacija odnosa kroz dijalog dve strane ne samo mogućnost, već prilika kako bi se očuvali stabilnost, bezbednost i evropska perspektiva na Zapadnom Balkanu.

"Mi podržavamo rešenje koje će biti prihvatljivo za ceo region. Podržavamo dijalog i ohrabrujemo sve konstruktivne korake koje vode ka tom cilju", rekao je Kuhta i posebno istakao da lideri iz Beograda i Prištine, koji žele da postignu kompromis u cilju obezbeđivanja dugoročnog mira i stabilnosti, mogu svakako da računaju na podršku zvaničnog Praga.

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petriček najavio je da će se njegova zemlja aktivnije baviti problemom KiM u okvirima EU, a ambasador Kuhta tim povodom ističe da češka diplomatija radi ono što je njihov ministar tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem obećao.

"On je postavio specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji je posetio Beograd i Prištinu ovog proleća i imao sastanke sa brojnim vladinim i nevladinim partnerima, kako bi mogao da proceni situaciju i da vidi kako bismo mi mogli da pomognemo" rekao je Kuhta.

Takođe je rekao da je njegova zemlja u stalnom kontaktu sa partnerima na Kosovu i da ih stalno podsećaju da češka nije saglasna sa uvođenjem taksi na srpske proizvode.

"Ministar Petriček kao i češka diplomatija u kontinuitetu promovišu evropsku aktivnu ulogu, uključenost i ohrabrenje u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine u cilju obezbeđivanja stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu. Posredstvom našeg specijalnog izaslanika mi prenosimo naša iskustva evropskim partnerima" objašnjava on.

Upitan da li smatra da je odlazeća administracija u Briselu doživela neuspeh kada je reč o upravljanju kosovskim pitanjem, Kuhta je naglasio da ona nije bila naročito uspešna u posređivanju u dijalogu između Beograda i Prištine.

Kuhta, inače, smatra da se odlični odnosi između Češke i Srbije ne mogu zasnivati samo na snažnom, tradicionalnom prijateljstvu, već i na političkom dijalogu na visokom nivou.

"Kao primer ovog dijaloga je i prošlogodišnja poseta srpske premijerke Ane Brnabić Češkoj, kao i druge kasnije i produktivne posete različitih ministara iz obe zemlje. Tokom posete Brnabić Češkoj potpisan je i Sporazum o regulisanju klirinškog duga Srbije prema Češkoj, čime je zatvoreno i poslednje otvoreno pitanje između dve zemlje", objašnjaava češki ambasador u Beogradu.

On je rekao da će češki predsednik Zeman doći u Beogradu sa nekoliko ministara vlade u Češkoj koji će razgovarati sa svojim srpskim kolegama u cilju promocije saradnje, posebno u oblasti trgovine, inovacija, transporta, odbrane i bezbednosti, te da će biti potpisani sporazum o saradnju u oblasti odbrane, kao i protokol u oblasti inovacija.

"Češka republika je postala četvrti najveći investitor u Srbiji. Obim naše trgovine sa Srbijom značajno je porastao. U 2018. godini zabeležen je rast razmene za 25 odsto i vrednost te razmene je preko jednu milijardu evra. Očekujem da će poseta predsednika Zemana dati novi podsticaj našoj ekonomskoj saradnji. Upravo zbog toga sa češkim predsednikom u Srbiji će doputovati i biznis delegacija", objašnjava Kuhta.

Kad je reč o evropskim integracijama Srbije, Kuhta ističe da je poseta Zemana još jedna prilika da se naglasi snažna podrška Srbiji koju joj Češka pruža na putu ka EU i u procesu uspešnog zaokruživanja pristupnih pregovora.

On je takođe podsetio da postoje različiti stavovi između zemalja članica EU po pitanju proširenja unije.

Kaže da su neke države članice posvećene migracijama ili Bregzitu, te na osnovu toga Zapadni Balkan nije na liniji njihovih prioriteta.

"Ali, za naš deo EU, mi smatramo da je Srbija oduvek bila deo Evrope, deo našeg prostora i zbog toga mi maksimalno podržavamo njenu evropsku integraciju, jer smatramo da je prirodno da Srbija postane novi član EU", ističe Kuhta.

On je, u ime cele Višegradske grupe zemalja (Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska), naglasio da Srbija ima snažnu podršku za učlanjenje u EU.

"Na osnovu svog iskustva znamo koliko je ovaj proces efikasan. Nije svako u EU tako entuzijastičan kao što smo mi po pitanju proširenja, ali postoji konsenzus da je budućnost Zapadnog Balkana u EU", dodaje on.

Kako kaže, bitno je da su sve države-članice EU svesne da je jasna evropska perspektiva suštinska za stabilnost, bezbednost, demokratiju i napredak u celom regionu.

"Bitno je da se to ohrabrenje ne izgubi zbog skeptičnih glasova i da nastavite da radite naporno. Tako će prijateljima Srbije u okvirima EU biti mnogo lakše u procesu ubeđivanja skeptičnih partnera, ukoliko Srbija 'isporuči' vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, dobre odnose sa susedima i pomirenje. Sa naše strane, mi ćemo nastaviti da radimo na očuvanju i jačanju kredibiliteta procesa proširenja" kaže češki ambasador.

Kada je reč o ekonomskim odnosima Srbije i Češke, Kuhta navodi da je razmena između dve zemlje od 2010. godine do danas povećana tri puta.

"Biznis delegacija, koja će pratiti predsednika Zemana tokom posete Beogradu sledeće nedelje će biti velika, jer do sada imamo već 60 registrovanih privrednika", otkriva Kuhta i dodaje da su češke kompanije zainteresovane za ulaganja u prehrambenoj industriji, građevinarstvu, filmskoj industriji, sektoru telekomunikacija, bankarskom, inženjerstvu, zdravstvenom sektoru i automobilskoj industriji.

Takođe, kako je naveo, zamenik premijera i ministar industrije i trgovine Karel Havliček će tokom boravka Zemana u Srbiji zajedno sa srpskim ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem potpisati Memorandum o razumevanju u oblasti inovacija i veštačke inteligencije.

Trgovinska razmena između Srbije i Češke u 2018. godini je dostigla vrednost od 1 milijardu i 88 miliona evra i reč je izbalansiranoj trgovinskoj razmeni, sa uvozom srpskih proizvoda na češko tržište u vrednosti od 491.141 miliona evra, dok je uvoz čeških proizvoda u Srbiju dostigao vrednost od 597.217 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.