Ambasador BiH u Beogradu Srbin?

Izvor: RTS, 17.Jan.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador BiH u Beogradu Srbin?

Polovinom godine ističe rok za imenovanje ambasadora BiH u Srbiji, koji treba da bude iz reda bošnjačkog naroda, rekao Nebojša Radmanović. U slučaju odbijanja kandidata, novi ambasador u Beogradu mogao bi biti Srbin, poručio Radmanović.

Srpski član u Predsedništvu Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je da polovinom godine ističe rok za imenovanje ambasadora u Srbiji, koji treba da bude iz reda bošnjačkog naroda i nagovestio da bi, u slučaju odbijanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kandidata, novi ambasador BiH u Beogradu mogao biti Srbin.

Radmanović je izjavio za Federalnu televiziju da još nema novog predloga za ambasadora BiH u Srbiji, navodeći da Beograd ima pravo da odbije predložene kandidate, bez obzira šta se o tome mislilo u BiH.

"Još uvek teče rok po sporazumu, koji je usvojio protekli saziv Predsedništva BiH, a prema kome se ambasador u Beogradu bira iz reda bošnjačkog naroda", rekao je Radmanović.

On je rekao da, ukoliko član Predsedništva BiH Haris Silajdžić ne ponudi novog kandidata, onda bi ambasador trebalo da bude iz reda srpskog naroda.

Silajdžić je za ambasadora predložio Seada Avdića koji je bio predsednik Izvršnog odbora Tuzle u vreme masakra vojnika u tzv. tuzlanskoj koloni, kada je u maju 1992. godine stradalo 212 pripadnika JNA.

Srbija prethodno nije dala agreman za još jednog kandidata za ambasadora BiH, Damira Arnauta, takođe zbog njegove uloge u ratu u BiH. Arnaut, koji je Silajdžićev savetnik, predložen je za ambasadora u Australiji ali i tamošnje vlasti oklevaju da mu izdaju agreman.

Mogući kandidat Đorđe Latinović

Sarajevska štampa, takođe, piše da bi sledeći ambasador u Beogradu ipak mogao biti iz redova srpskog naroda i kao najverovatnijeg kandidata navodi Đorđa Latinovića, koji je trenutno savetnik u kabinetu Radmanovića.

Radmanović je, komentarišući odnose u regionu, rekao da očekuje da će izborom Iva Josipovića za novog predsednika Hrvatske odnosi suseda na zapadnom Balkanu postati bolji.

"Nadam se da je u Hrvatskoj prošao period onih koji ne žele da naprave dobre odnose sa BiH. Čestitao bih Josipoviću i nadam se da je čovek koji shvata put Hrvatske i potrebu dobrih odnosa sa susedima", rekao je Radmanović.

Što se tiče ulaska BiH u NATO, Radmanović je rekao da za to u ovom trenutku nije potreban referendum, kako to neki zagovaraju. On je naglasio da su o tom pitanju institucije BiH ranije donele odluku i da je Zakon o odbrani BiH obavezao Predsedništvo, Savet ministara i Parlamentarnu skupštinu da ispunjavaju obaveze na tom putu.

"To je obaveza i za mene, kao što je obaveza i ono što je Narodna skupština RS još 2007. godine utvrdila da ćemo se zalagati za put prema NATO", rekao je Radmanović, dodajući da je u sklopu tih odluka donesena i jednoglasna odluka u Predsedništvu da BiH aplicira za Akcioni plan za članstvo (MAP).

Radmanović kaže da još uvek nije poznato da li NATO želi da BiH u svom članstvu, pa je priča o refrendumu u ovom trenutku nepotrebna.

Osvrćući se na upad policije u bjeljinsku BN TV, on je rekao da podržava slobodu medija, dodajući da će nadležni organi utvrditi da li je u tom slučaju bilo prekoračenja policijskih ovlašćenja.

Radmanović je, takođe, odbacio tvrdnje da Savez nezavisnih socijaldemokrata, čiji je funkcioner, blokira reformske procese u BiH, kako se to često može čuti od strane međunarodnih zvaničnika u BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi ambasador BiH Srbin?

Izvor: S media, 17.Jan.2010

Srpski član u Predsedništvu Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je polovinom godine ističe rok za imenovanje ambasadora u Srbiji, koji treba da bude iz reda bošnjačkog naroda i nagovestio da bi, u slučaju odbijanja kandidata, novi ambasador BiH u Beogradu mogao biti Srbin. ..On je...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.