Ambasade SAD, Nemačke i Britanije odbacuju tvrdnje premijerke Srbije

Izvor: VOA, 21.Jan.2022, 16:54

Ambasade SAD, Nemačke i Britanije odbacuju tvrdnje premijerke Srbije

Ambasade Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke u Srbiji odbacile su u petak u zajedničkom saopštenju navode da njihove države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji, ocenjujući da te tvrdnje "ne odražavaju naše partnerstvo sa Srbijom". "Od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Savezna Republika Nemačka bile su među najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije, pruživši joj finansijsku pomoć ukupne vrednosti od preko tri milijarde evra", navodi se u saopštenju. "Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru ove pomoći dodeljena su Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama." "Ovi ciljevi pružaju podršku proklamovanoj politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja EU, kao i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana", navodi se u zajedničkom saopštenju tri zemlje. Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u četvrtak, na konferenciji na kojoj je objavila da Vlada Srbije poništava sve dozvole izdate kompaniji Rio Tinto za iskopavanje litijuma, da strane organizacije finansiraju ekološke proteste u Srbiji. Ona je ustvrdila da proteste finansiraju najviše organizacije iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije i da "nema reči kojima bi opisala njihovo licemerje". Imenovala je, između ostalih, Fondciju Rokfeler, USAID, Vestiminstersku fondaciju za demokratiju, Britanski savet i nemačku Fondaciju "Hajnrih Bel". “Ti koji finansiraju proteste dolaze iz zemlja iz kojih dolaze i te kompanije, a mi treba da branimo te kompanije i politički slabimo. Je l to igra koju igramo?”, upitala je Brnabić. Premijerka Srbije je kao primer za to navela izgradnju Moravskog koridora, u kojem učestvuje i kompanija "Behtel", i proteste na jednom delu koridora zbog eksploatacije lokalnog kamenoloma, koje prema njenim rečima, finansira USAID. "Isto kao što finansiraju proteste protiv Rio Tinta. A onda dođu strani ambasadori i kažu da su zabrinuti što se traži prekid sa Rio Tintom. Šta to pokazuje? Da neki ovde žele i jare i pare. Što znači da finansiraju proteste kako bi oslabili i slomili kičmu Aleksandru Vučiću. E, pa ne može više", rekla je Brnabić u četvrtak.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasade odbacile navode da njihove države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji

Izvor: Danas, 21.Jan.2022

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Nemačke odbacile su danas navode da njihove države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji i da takve tvrdnje ne odražavaju njihovo partnerstvo sa Srbijom, navedeno je u zajedničkom saopštenju tih ambasada.

Nastavak na Danas...

SAD, Nemačka i Britanija: Štetne i teško razumljive optužbe Ane Brnabić

Izvor: Luftika.rs, 21.Jan.2022

Nakon nedvosmislenih optužbi premijerke Srbije Ane Brnabić da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Nemačka stoje iza podrške i finansiranja ekoloških protesta širom Srbije saopštenjem su se oglasile i ambasade pomenutih zemalja kako bi demantovale našu premijerku.. U saopštenju se...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.