Ambasada Alžira obeležila nacionalni praznik

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada Alžira obeležila nacionalni praznik

Alžirska ambasada u Beogradu obeležila je prijemom u hotelu "Hajat" nacionalni praznik Alžira, a ambasador te zemlje u Srbiji Abdelhamid Šebšub istakao je dobre bilateralne odnose između dve zemlje i uzajamnu podršku na međunarodnim forumima.
Večerašnjim prijemom obeležena je 63. godišnjica početka rata za nacionalno oslobođenje Ažira od kolonijalne vlasti 1. novembra 1954. godine.
"Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proslavljamo ovaj dan, ne možemo, a da se ne setimo podrške, koju su bivša Jugoslavija i srpski narod pružili borbi alžirskog naroda u tim dugim ratnim godinama," rekao je ambasador Šebšub pozdravljajući prisutne.
Alžir i Srbija su, kako je dodao, znali da sačuvaju to prijateljstvo koje je i danas temelj raznovrsne i čvrste privredne i kulturne saradnje.
"Privržene istim vrednostima mira, slobode i poštovanja suvereniteta, naše dve zemlje jedna drugu podržavaju u stavovima u međunarodnim forumima i u stalnoj su koordinaciji po svim značajnim pitanjima od zajedničkog interesa," istakao je ambasasdor.
On se zahvalio članovima Društva prijatelja Alžira na trudu koji ulažu na očuvanju i jačanju prijateljstva dva naroda i odao priznanje delu Stevana Labudovića, snimatelja "Filmskih novosti" čiji su filmski zapisi svetu, kako je istakao, otkrili pravu sliku o alžirskom ratu.
Sa istom rešenošću koja je nadahnjivala generaciju iz novembra 1954, Alžir je danas posvećen ekonomskom i socijalnom razvoju a na diplomatskom planu, ostaje privržen poštovanju slobode, suvereniteta i nezavisnosti, istakao je ambasador.
On je napomenuo da u istom duhu Alžir danas nastavlja da se zalaže za rešenja za žarišta u svom regionu i doprinosi rešavanju svih značajnih pitanja u svetu.
Prijemu su prisustvovali ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom i druge ličnosti iz javnog, diplomatskog i i političkog života a nacionalne himne Alžira i Srbije izveo je hor Barili iz Požarevca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.