Izvor: B92, 23.Feb.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambalaža i stavljanje u promet

Beograd -- Predlog Zakona o ambalaži definiše uslove zaštite životne sredine koje ambalaža mora da ima za stavljanje u promet.

Osnovni cilj predloženog zakona koji je Vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru je da, u skladu sa načelima održivog razvoja, obezbedi očuvanje prirodnih resursa, zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi, razvoj savremenih tehnologija proizvodnje ambalaže i funkcionisanje tržišta u Srbiji.

Takođe, zakon treba da obezbedi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevenciju stvaranja trgovinskih prepreka i izbegavanje poremećaja u konkurenciji.

U oblazloženju predloženog zakona ocenjuje se da će njegova primena pozitivno uticati na proizvođače proizvoda i ambalaže, uvoznika, izvoznika i krajnjeg korisnika i prevoznika ambalaže i ambalažnog otpada.

Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu treba da doprinese prevenciji i smanjenju otpada, poboljšanju organizacije sakupljanja i transporta, ponovnoj upotrebi i reciklaži, nizu ekonomskih mera i jačanju javne svesti.

Ambalažni otpad nastao u Srbiji se tretira pod uslovima propisanim Zakonom o upravljanju otpadom, zakonom kojim se uređuje komunalna delatnost i predloženim zakonom.

Od primene Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu su izuzeti kontejneri za drumski, železnički, vodni ili vazdušni međunarodni transport.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.