Amazon zabranio upotrebu svog softvera za prepoznavanje lica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2020, 10:31

Amazon zabranio upotrebu svog softvera za prepoznavanje lica

Kompanija Amazon je zabranila policiji, godinu dana, upotrebu njenog softvera za prepoznavanje lica, prenosi AP.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i zaposleni u Amazonu su izvršili pritisak na rukovodstvo kompanije da svoju tehnologiju za prepoznavanje lica pod nazivom Rekognišn prestane da prodaje vladinim agencijama zbog toga što bi mogla da bude upotrebljena za narušavanje privatnosti ljudi i targetiranje manjina.

U jučerašnjem postu na blogu, kompanija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakla da se nada da će Kongres uvesti strože pravila u pogledu upotrebe ove tehnologije.

Protesti podstaknuti ubistvom Džordža Flojda usmerili su pažnju na rasizam u Sjedinjenim Državama i na tehnologiju koju policija koristi za praćenje ljudi.

Tehnologija za prepoznavanje lica koju policija koristi za identifikovanje osumnjičenih mogla bi da bude zloupotrebljena, kako upozoravaju njeni kritičari.

Nekoliko gradova u Americi već je zabranilo upotrebu ovih sistema od strane policije i drugih vladinih institucija, a prvi među njima bio je San Francisko koji je to učino u toku prošle godine.

U utorak je IBM najavio da će se povući iz ovog posla, kada je istakao da postoji zabrinutost da bi softveri za prepoznavanje lica mogli da budu upotrebljeni za masovni nadzor i rasno profilisanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.