РЦ Кикинда: Мрка пегавост сунцокрета (Alternaria helianthi)

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jun.2023, 09:32

РЦ Кикинда: Мрка пегавост сунцокрета (Alternaria helianthi)

На подручју деловања РЦ Кикинда, усеви сунцокрета се у зависности од времена сетве и хибрида налазе у фенофази цветна главица се одваја од најмлађих листова (ББЦХ 55-57). Фото: Unsplash/David Travis Визуелним прегледом усева на неколико локалитета, регистровани су симптоми мрке пегавости >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << (Alternaria helianthi) на доњим листовима на до 10% биљака.
Пеге које се јављају на лишћу различитог су облика, величине и боје код разних сората, инбред-линија и хибрида сунцокрета.Почетни симптоми се испољавају у виду ситних, некротичних пега, које касније повећавају обим, а заражено ткиво некротира и угињава.
Гљива презими у виду мицелије у зараженим остацима, на којој се током наредне вегетације образују споре. Висока влажност и висока летња температура погодују развоју болести. Учестале кише у претходном периоду имале су одлучујући утицај на ширење ове болести.
Дезинфекција семена, гајење отпорних хибрида и плодоред представљају основне мере заштите.
RC Kruševac: Štetočine u zasadima maline i kupine

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Кикинда: Мрка пегавост сунцокрета (Alternaria helianthi) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.