Alpinisti na putu srpske vojske kroz Albansku golgotu

Izvor: Večernje novosti, 02.Jul.2015, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinisti na putu srpske vojske kroz Albansku golgotu

Grupa entuzijasta, alpinista i zaljubljenika u prirodu organizovaće ekspediciju pod nazivom "Albanska golgota 100 godina kasnije", kako bi vek nakon povlačenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu na svoj način obeležili stradanje predaka i odali poštu žrtvama.Projekat "Albanska golgota 100 godina kasnije“, koji je danas u Beogradu predstavljen novinarima, osmišljen je u cilju obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i događaja povlačenja vrha srpske države, vojske i naroda preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << planina Crne Gore i Albanije, poznatog kao Albanska golgota.Ekspedicija sastavljena od četvorice profesionalnih sportista i planinara koji će, bez ikakve logistike (kao i pre jednog veka), peške proći putanju dugu 280 kilometara kojom se kretala glavnina srpske vojske tokom zime 1915/1916. godine. Tačno sto godina nakon sudbonosnih događaja po srpski narod, oni će krenuti na put iz Peći i, preko Čakora i Prokletija, u teškim zimskim uslovima i po neprohodnim putevima, peške stići do albanske obale, a potom brodom preći na Krf.Na konferenciji za novinare učesnici su istakli da nipošto ne žele da se ova njihova misija ili hodočašće, kako su je nazvali, politizuje. Rekonstrukcija povlačenja sprkog naroda u jeku rata po zaleđenim obodima Prokletija, u strahu od smrzavanja, gladi i najezde neprijatelja, ima za cilj da oda poštu precima i obeleži stradanje Srba koje je značajno promenilo tok istorije.Početak putovanja simbolično je zakazano za početak decembra 2015. godine, sto godina od kraljeve objave o povlačenju. Prelazak Prokletija i močvarnog tla Albanije do obale Jonskog mora predviđeno je da traje između 10 i 15 dana.Takođe je planirano da se tokom ekspedicije snimi i dokumentarni film.Ekspediciju čine Nemanja Nešković, Marko Nikolić, Marko Marković i Nenad Mitrović, a njima će se pridružiti i jedan pripadnik alpske divizije francuske vojske.Opširnije o ovom projektu možete videti na sajtu albanskagolgota,rs, gde će biti napravljen i blog za praćenje toka ekspedicije.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

ALBANSKA GOLGOTA 2015 - Planinari kreću preko Prokletija putem srpske vojske

Izvor: Kurir, 02.Jul.2015

Grupa entuzijasta organizovaće ekspediciju pod nazivom "Albanska golgota 100 godina kasnije" kako bi vek nakon povlačenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu obeležili stradanje predaka i odali poštu žrtvama..Projekat "Albanska golgota 100 godina kasnije“, koji je danas u Beogradu predstavljen...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.