Alojzije Stepinac uskoro svetac?

Izvor: RTS, 11.Feb.2014, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alojzije Stepinac uskoro svetac?

Zagrebački biskup i kardinal Alojzije Stepinac, koga su komunističke vlasti 1946. godine osudile za saradnju sa ustašama, biće proglašen svecem, pišu hrvatski mediji.

Prefekt vatikanske Kongregacije za svece kardinal Angelo Amato rekao je na misi u crkvi sv. Jeronima u Rimu da je nadležna lekarska komisija utvrdila slučaj čudesnog ozdravljenja po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca i da je o tome obavestio papu Franju, javljaju hrvatski mediji.

Takvo Božje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čudo je bio poslednji uslov za kanonizaciju Stepinca, odnosno, očekuje se da sada odluku o tome donese plenum Kongregacije, a potom bi usledio papin dekret sa datumom kanonizacije, posle koje će Katolička crkva poštovati nekadašnjeg zagrebačkog biskupa i kardinala kao sveca, pišu mediji.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić večeras je, predvodeći misu u Zagrebu, istakao kako su Crkva i hrvatski narod nerazdvojno obeleženi životom i svetošću blaženoga Alojzija Stepinca, prenosi Jutarnji list.

Kardinal je podsetio da se Alojzije Stepinac posebno zauzimao za porodicu kao temelj društva, prenosi list.

Alojzije Stepinac bio je zagrebački biskup i kardinal pred početak Drugog svetskog rata, a čim je formirana Nezavisna Država Hrvatska (NDH) sastao se sa poglavnikom Antom Pavelićem i novoj ustaškoj državi dao je punu podršku.

U maju 1943. godine obavestio je papu Pija XII da je u NDH pokršteno 250.000 pravoslavnih Srba, a bio je potpuno upoznat sa pogromom jevreja, Srba i ostalog nekatoličkog stanovništva u NDH, kao i sa postojanjem koncetracionog logora Jasenovac, čemu se nikada javno nije protivio.

Po završetku Drugog svetskog rata odbio je da podrži novu vlast, zamerajući joj što, osim ostalog, progoni katoličko sveštenstvo i Crkvi oduzima imovinu. Nove vlasti u Hrvatskoj dva puta su ga hapsile i istraživale njegovu povezanost sa ustaškim režimom.

Na drugom suđenju, 1946, na kojem je osuđen na 16 godina zatvora sa prisilnim radom, branio ga je advokat Zdravko Politea, koje je pre rata branio Josipa Broza Tita na takozvanom "bombaškom procesu".

Nekoliko godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a do kraja života 1960. bio je u nekoj vrsti kućnog pritvora u rodnoj kući u Krašiću na Žumberku, gde je i umro od posledica upale bubrega.

Kada je u Hrvatskoj došao na vlast HDZ Franje Tuđmana, suđenje Alojziju Stepincu proglašeno je za montirani proces protiv hrvatskog naroda i katoličke crkve.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.