Alkoholna pića

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkoholna pića

Ne postoje dokazi koji bi potkrepili verovanje da je viski izmislio sv. Patrik, zaštitnik Irske. Još je tajna kad je počela proizvodnja viskija (od galske reči uiskebeta – „voda života”) na Smaragdnom ostrvu, ali se to verovatno nije dogodilo pre srednjeg veka, kad je destilovanje počelo da se primenjuje u Evropi. Izgleda da su prvi evropski alkohol destilovali lekari iz Salerna na Siciliji, u 12. veku, isključivo za medicinske svrhe. Sicilijanci su umetnost destilovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naučili od Arapa, koji su taj proces koristili od 9. veka za pravljenje parfema. U stvari, reč alkohol i dolazi od arapskog al-kohl. I mada su Arapi prvi počeli da primenjuju destilaciju nikad je nisu koristili za proizvodnju alkoholnih pića.

Sve do nedavno se verovalo da se destilovanje alkohola razvilo na Siciliji, ali se sada zna da je u svom primitivnom obliku, bez pomoći kazana, koristilo u Centralnoj Aziji hiljadu godina ranije. Na severnim granicama Kine, nomadski narodi su otkrili da od vina može da se dobije jače piće. Kineski pisac Čang Hua je, oko 290. godine, zabeležio efekte ovog sirovog pića u „Beleškama o istraživanju stvari”:

„Zapadne oblasti imaju vino napravljeno od grožđa koje će ostati dobro i do deset godina, kako kažu, a ako ga čovek popije, danima se ne trezni.”

Kinezi su počeli da destiluju brendi tokom šestog veka, zagrevanjem vina. Pošto alkoholni deo vina ima najnižu tačku ključanja, on može da ispari grejanjem a zatim da se kondenzuje hlađenjem. Otuda su Kinezi svoj brendi nazvali „izgorelo vino”. U stvari, možda su umetnost destilovanja brendija doneli holandski mornari iz Kine u Evropu. Kinezi su već u sedmom veku destilisali viski od fermentisane kaše od cerealija.

Tradicionalno potcenjivanje kineske destilacije verovatno potiče i od činjenice da se o njoj u to vreme malo znalo zbog toga što je pečenje i fermentisanje pod strogom kontrolom držao car Vang Mang (9–23. godine), koji je oformio „vlasništvo fermentisanih pića”, a da bi se postupak destilacije sačuvao u tajnosti, ljubomorno se čuvala tehnika proizvodnje. Državni monopol je bio jasno određen. Tako je u petom veku bila uvedena smrtna kazna za privatne proizvođače alkoholnih pića i prve krijumčare alkohola. S pronalaskom destilacije, izmišljeni su mnogi nazivi za alkoholna pića kao što su „dostojanstven” ili „mudar”. U Kini u 11. veku gosti i posetioci mogli su da budu ponuđeni „supom mudrosti”.

Izgleda da je destilacija nezavisno otkrivena i u Novom svetu. Kad su Španci stigli u Meksiko, videli su da Asteci destiluju tekilu od fermentisanog soka kaktusa u kazanima od pečene gline. Španski kralj Karlos V pokušao je da zabrani proizvodnju tekile 1529. ali mu to nije uspelo.

N. T.

[objavljeno: 01/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.