Alkalaj: BiH nije uporište terorista

Izvor: RTS, 07.Jan.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkalaj: BiH nije uporište terorista

Izjava šefa izraelske diplomatije Avigdora Libermana o Balkanu kao sledećem poprištu džihada u svetu potpuno je neutemeljena, ocenio šef diplomatije BiH. Takve izjave nanose štetu međunarodnom ugledu BiH, smatra Alkalaj.

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj ocenio je da je potpuno neutemeljena izjava šefa izraelske diplomatije Avigdora Libermana o Balkanu kao sledećem poprištu džihada u svetu.

Alkalaj je saopštio da takve izjave nanose štetu međunarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ugledu BiH, pogotovo dok BiH očekuje pozitivnu odluku Evropske unije o ukidanju viza.

Bosanskohercegovački ministar je stupio u vezu s Libermanom i izrazio negodovanje povodom njegove izjave posle sastanka sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim, kojom implicira da u BiH postoji pogodno tlo za regrutovanje terorista.

"BiH je čvrsto opredeljena za borbu protiv terorizma i naglasio da, prema informacijama obaveštajno bezbednosnih agencija i međunarodnih organizacija, u BiH ne postoje centri za obuku terorista", tvrdi Alkalaj.

Ministar je takođe naglasio da u BiH nema "ćelija terorističkih organizacija" i da BiH nije pogodno tlo za takve aktivnosti.

Alkalaj je pozvao nadležne institucije Izraela da, ako imaju, pouzdane informacije dostave vlastima BiH.

Šef diplomatije BiH je dao nalog Ambasadi BiH u Izraelu da obavi razgovor u Ministarstvu spojnih poslova Izraela povodom ovog slučaja.

Trag novca vodi ka Balkanu

Liberman je u utorak, tokom razgovora sa makedonskim zvaničnicima, rekao da Al Kaida i druge islamističke ekstremne grupe pokušavaju da uspostave baze na Balkanu.

Naveo je da aktuelne informacije pokazuju da je region Balkana "sledeće destinacija" na kojoj će ta globalna islamistička teroristička mreža organizovati svoje operacije.

Liberman je, ne uzlazeći u detalje, kao izvor naveo trag novca iz muslimanskih humanitarnih programa ka Balkanu.

"Dokaz za ovo su pokušaji muslimanskih humanitarnih organizacija da iz Afrike i Južne Amerike prebace novac u regione nastanjene Bošnjacima i Albancima", rekao je Liberman.

"Fundamentalisti dobijaju novac iz Irana i od radikalnih elemenata u Saudijskoj Arabiji i pokušavaju da regrutuju Bošnjake i Albance za njihove trorističke kampove. Ti, novi teroristi bi, posle, bili vraćeni kućama da izazovu nevolje nadajući se da će pokrenuti islamsku revoluciju", rekao je izraelski ministar spoljnih poslova.

Šef izraelske diplomatije je zatražio od Gruevskog da ne dozvoli ekstremistima da se ukorene na Balkanu.

Liberman je rekao da se ekstremni islamski pokret Hezbolah, kojeg prodržava Iran, infiltrirao u Južnu Ameriku, dok je Al Kaida dobro organizovana u Africi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.