Alge ponovo bujaju

Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alge ponovo bujaju

Zrenjanin - Vodene biljke ponovo su osvojile gradsko jezero u Ulici begejski red, gde je pre dva meseca započela akcija uređenja jezerskog okruženja. Previše trske i puno rastinja u vodi ugrožava životinjski fond koji ovde obitava, a smeta i kupačima.

 U akciji čišćenja čamac ribarskog gazdinstva Ečka 16. juna je porinut u jezero kod Žitoprodukta, čime je započelo čišćenje ove vodene površine od trske i vodenih trava. Posebnom sekačicom dežurni radnici su uklonili >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << vodeno rastinje, potom sve sa priobalja i sa površine vode. To je trebalo da bude samo početak velikih radova na uređenju gradskih jezera. Stanari okolnih kuća žale se da je na tome sve stalo.

- Očekivali smo da se radovi nastave, da se jezero ponovo očisti jer su biljke narasle i ponovo izbile na površinu. Prvog dana bio je čamac i gomila novinara, sada nema nikoga. Bilo bi lepo da se uredi jezero, ono je ukras grada - opisuje situaciju Zrenjaninac Zoran Radanović.

Ipak, nekih promena pored jezera ima. Asfaltiran je deo puta kod postrojenja Vodovoda i kanalizacije, čime je omogućen prilaz porodičnim kućama koje jezeru prilaze sa strane naselja Novo Berbersko. Lučni Banana most spaja obale jezera koje treba da budu sanirane, jer su velike ploče kojim je jezero popločano utonule.

- Projekat za saniranje obale na gradskim jezerima postoji već sedam godina, trenutni fond za poslove uređenja iznosi 200 miliona dinara a da bi sve bilo završeno potrebne su dve sezone. Moraćemo da konkurišemo na više adresa, kako bi šetalište bilo uređeno - objašnjava direktor JKP Vodovod Goran Tajdić.

Jezerima gazduje JP Vodovod i kanalizacija, koje za njihovo održavanje dobija sredstva iz budžeta grada. Ipak, za bilo kakav značajniji poduhvat na jezeru moraju da se obrate JP Vode Vojvodine, koje je poslednji zahtev da se jezero kod Žitoprodukta poribi odbacilo. Nešto bolja situacija je sa jezerom kod suda, koje ima atraktivnije okruženje.

- Tu je problem što su nam se namnožile ribe, pa smo od Voda Vojvodine zatražili dozvolu da smanjimo populaciju ribe. Ni to nisu dozvolili - kaže Tajdić.

Ideja je da se preostala dva jezera, od kojih je jedno nevešto zatrpano sa neostvarenom namerom da se tu naprave sportski tereni, urede i da se pored njih izgradi povezano šetalište. Postoji projekat uređenja koje podrazumeva nekoliko stvari, najpre čišćenje vode od rastinja, potom uređenje zapuštene obale koja je na mnogim mestima utonula, i na kraju izgradnja šetališta pored jezera.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.