Alfred Nobel − pronalazač dinamita

Izvor: Studnel.com, 21.Okt.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alfred Nobel − pronalazač dinamita

Rođen je u Švedskoj, kao jedan od trojice sinova industrijalca Imanuela Nobela, koji se bavio proizvodnjom raznih vrsta oružja i baruta, jedinog tada poznatog eksploziva. Generacijama su u porodici Nobel muškarci bili poslovni ljudi i industrijalci. Alfredov otac je bio izuzetno inteligentan i vredan čovek, ali nevešt biznismen, pa je Alfred do svoje desete godine živeo u oskudici.
Godine 1843. za proizvode njegovog oca, poput baruta i oružja, zainteresovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << se ruski car Nikolaj Prvi, koji je bio oduševljen snagom i smrtonosnošću Nobelovih bombi, a posebno su mu se dopale plutajuće mine, koje je Rusija veoma uspešno koristila u Krimskom ratu. Poraz Rusije značio je novi bankrot za ovu porodicu. Tada Alfred odlazi u Ameriku na studije hemije, gde postaje zainteresovan za nitroglicerin, tečni eksploziv velike snage. Po povratku iz Amerike, Alfred odlučuje da se u potpunosti posveti stabilizaciji nitroglicerina. Tako nastaje dinamit.

Foto: www.lightschool.ucoz.com
Kasnije će Nobel izumeti i druge eksplozive i oružja, ali će, ipak, ostati poznat pre svega po dinamitu, koji mu je doneo najviše novca, slave, ali i kritika. Smatrao je da radi za dobrobit čovečanstva, a mnogi su ga pamtili kao genija zla i trgovca smrću. Bio je izuzetno posvećen svom poslu. Nekada je radio i po dvadeset sati dnevno, te su ga komšije nazvale i ludim naučnikom. Mlađeg brata je izgubio u eksploziji jedne fabrike u kojoj je radio na usavršavanju nitroglicerina. Ni ta tragična nesreća ga nije sprečila da ostvari svoj cilj. Nije se ženio i nije imao dece.
Pred smrt je na običnom parčetu papira napisao da sav svoj imetak ostavlja čovečanstvu kao nagradu svima koji se bore za mir u svetu i koji se zalažu za razoružanje. Zahvaljujući njegovom ogromnom bogatstvu uspostavljena je Nobelova nagrada. Interesantno je to da je novac za najveću mirovnu nagradu osiguran novcem od prodaje oružja, odnosno od nečega što je proizvelo mnogo razaranja i ljudske patnje. Prva Nobelova nagrada dodeljena je 1901. Henriju Dunantu, osnivaču Crvenog krsta.
Izvori: navidiku.rs, svetolikrankovic.edu.rs, 6yka.com.

nobelalfred nobelpronalazacdinamitna danasnji danbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.