Alep uništen, a internet radi - kako je to moguće?

Izvor: B92, 14.Dec.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alep uništen, a internet radi - kako je to moguće?

U Alepu praktično nema građevine koja nije, ako ne uništena, a onda bar načeta ratom i mnogi se pitaju kako je moguće da internet funkcioniše u takvim uslovima.

Više od četiri godine, još od 2012. godine, traju žestoke borbe za najvažniji strateški grad na severu Sirije. Od prvog dana grad je podeljen na istočni i zapadni.

Istočni Alep bio je pod kontrolom pobunjenika, dok su zapadni od prvog dana držale provladine snage. Poslednjih dana vojska odana sirijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedniku Bašaru al Asadu u potpunosti je preuzela kontrolu nad istočnim delom, pobunjenici su doživeli poraz od kojeg se verovatno nikada neće oporaviti.

U isto vreme u Alepu su zarobljeni brojni civili koji o svojoj nesreći pričaju na društvenim mrežama. Međutim, poslendjih dana mnogi se pitaju odakle uopšte u ratom razvaljenom Alepu internet mreža?

Odgovor je zapravo prilično jednostavan, piše Index.hr.

Internet u Alepu često je nedostupan, ali u oktobru je sirijski ministar komunikacija i tehnologije objavio da je internet veza, nakon godina lošeg ili nikakvog rada, u potpunosti obnovljena. Ministar je tada putem Fejsbuka zahvalio svima koji su pomogli da se internet ponovo omogući ljudima u Alepu.

Ipak, reč je o internetu koji pokriva samo zapadni Alep, onaj deo koji su držale vladine snage.

U istočnom Alepu veza je mnogo nestabilnija, a stanovnici se oslanjaju na nesigurnu vezu preko takozvanih VSAT satelita.

Od početka rata uništena je brojna infrastruktura telekomunikacijskih kompanija bez koje je internet nemoguće imati. Kao rezultat toga, od leta 2013. godine internet veza u Alepu oslanja se na kablove Turk Telekoma koji su prolazili preko grada Sarakiba, zapadno od Alepa, koji je bio u rukama pobunjenika. Pobunjenici su, navodno u avgustu 2013., onesposobili tu vezu, a nova više nije uspostavljena. Vlasti su tada pokušale zapadni Alep ponovo da priključe na internet drugim kanalima, ali ni to nije bilo dugog veka. Tek su krajem 2015. ponovo uspostavili internet uz pomoć infrastrukture u Latakiji, regionu u komej je glavno uporište Asada.

Zapravo je ruska intervencija, kao u mnogočemu drugome, pomogla u ponovnom uspostavljanju interneta u područjima pod kontrolom Asada. Naime, ponovno uspostavljanje interneta u gradovima bio je način da Asad stanovništvu dokaže da su stvari pod kontrolom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.