Alenka Bratušek na godišnjicu vlade: Slovenija je izašla iz teškog stanja

Izvor: Blic, 19.Mar.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alenka Bratušek na godišnjicu vlade: Slovenija je izašla iz teškog stanja

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek ocenila je danas u Ljubljani da je aktuelna vlada državu izvukla iz teškog stanja u kojem se nalazila pre godinu dana, kada je ona preuzela odgovornu dužnost.

Vladu smo, naglasila je Bratušekova, preuzeli u katastrofalnoj makroekonomskoj situaciji, kada su se postavljala pitanja hoće li država bankrotirati i kada će u Sloveniju doći "trojka".

"Takva nam pitanja sada više niko ne postavlja", dodala je ona na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za novinare povodom godišnjice koalicione vlade koja je nasledila vladu Janeza Janše.

Premijerka smatra da je najvažnije da su uspeli da stabilizuju bankarski sistem i tako stvore pretpostavke za privredni rast koji će, kako kaže, uslediti "ove i idućih godina".

Bratušek je podsetila da je vlada dokapitalizovala najveće domaće banke u državnom vlasništvu i da je vladina Kancelarija za makroekonomske analize prošle sedmice prognozirala rast BDP-a od 0,5 odsto u ovoj godini.

Ponovila je da je njena vlada od Janšine nasledila "katastrofalnu situaciju" u kojoj je kvartalni pad BDP-a iznosio 4,5 odsto, a nepoverenje prema Sloveniji na finansijskim tržištima naraslo do te mere da su se kamate na njene državne desetogodišnje obveznice približile na sedam odsto godišnje, što se sada menja.

U vezi sa kritikama opozicije da se njena vlada preterano zadužuje, Bratušek je rekla da će se zaduživanje morati da nastavi i idućih godina, iako vlada nastoji da promeni taj trend.

"Oni koji tvrde da se zaduživanje može da zaustavi 'preko noći' obmanjuju javnost", rekla je slovenačka premijerka i dodala da je nastavak zaduživanja potreban zbog servisiranja starih kreditnih obaveza i radi zatvaranja budžeta.

Govoreći o prioritetnim zadacima koji čekaju vladu koju predvodi, Bratušek je navela da je potrebno pristupiti restrukturiranju privrede i smanjivanju nezaposlenosti koja je visoka, uz na berzi rada prijavljenih oko 130.000 osoba i izuzetno veliku nezaposlenost mladih.

Od narednih zadataka, između ostalog, pomenula je i nastavak postupka

privatizacije vodećih državnih firmi, borbu protiv korupcije, sanaciju zdravstvenog sistema i reforme u oblasti školstva i obrazovanja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.