Albert Ajnštajn možda nije bio u pravu

Izvor: Blic, 24.Sep.2011, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albert Ajnštajn možda nije bio u pravu

Revolucionarno otkriće ili greška? Naime, tim naučnika Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) objavio je da je otkrio čestice koje se kreću brže od svetlosti, čime bi Ajnštajnova teorija relativiteta iz 1905, po kojoj se ništa u prirodi ne kreće brže od svetlosti u vakuumu, bila dovedena u pitanje. Ovo otkriće izazvalo je burne reakcije, jer su fizičari širom sveta ovu vest primili sa skepsom.

Prema eksperimentu naučnika u Ženevi, neutrino čestice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kretale bi se brže od 300.000 kilometara u sekundi koliko iznosi brzina svetlosti u vakuumu.

Profesor Petar Adžić, šef grupe naših naučnika u CERN-u, kaže da je ovaj rezultat veliko iznenađenje, koji se ne uklapa u savremeno poznavanje fizike i zakona koji važe u prirodi, ali napominje, ako je verodostojan, predstoji dug put do njegove zvanične potvrde.

- Detektor OPERA postavljen je u podzemnoj laboratoriji u centralnom delu Italije, u gradu Gran Saso. Naučnici u Ženevi su proizveli snop čestica neutrina koji je poslat kroz Zemljinu koru do laboratorije u Italiji koja je udaljena 730 kilometara - priča za "Blic” profesor Adžić.

On objašnjava da postoje tri vrste neutrina i da su naučnici želeli da utvrde da li se ove vrste transformišu jedna u drugu.

- Međutim, utvrdili su da je jedna vrsta registrovana u detektoru 60 milijarditih delova sekunde pre nego što je trebalo da dođe - kaže Adžić.

Adžić ipak napominje da je još rano govoriti o nekom senzacionalnom otkriću u fizici i da veruje da će dodatni eksperimenti biti brzo obavljeni, jer se takva istraživanja još rade u Japanu, Kanadi i SAD.

- Dug je put do zvanične potvrde. Ovaj rezultat tek treba da pretrpi provere ili je možda u pitanju statistička greška - kaže Adžić. Ako se, međutim, saznanje potvrdi, kako kaže, deo fizike bi svakako morao da pretrpi promene.

Antonio Ereditato iz CERN-a kaže da su rezultati izuzetno pouzdani, da su provereni nekoliko puta i da greške nisu pronađene.

- Potpuno smo sigurni u naše otkriće, ali je ipak potrebno da i druge kolege obave testiranja kako bi ih potvrdili. Ipak, po novim otkrićima, nešto što putuje brzinom većom od svetlosti stiglo bi do svog odredišta pre nego što bi krenulo. Teorija koja je do sada objašnjavala sve, od crnih rupa do Velikog praska do sada se pokazala kao neprikosnovena, međutim, moguće je da je došlo vreme da to sve preispitamo - navodi Ereditato.

Ovo otkriće zbunilo je naučnike i ostavilo ih u neverici, ali ima i onih koji mu sa skepsom prilaze. Dru Baden sa Katedre fizike Univerziteta u Merilendu tvrdi da je u pitanju "magični tepih, otkriće koje je previše fascinantno da bi bilo istinito”.

Portparol CERN-a Džejms Gilis kaže da među fizičarima u svetu vlada "generalni konsenzus” o tome da postoji greška u sistemu eksperimenta, korišćenoj opremi ili metodi analize podataka.

- Ovakve stvari često se dešavaju u nauci. Eksperimentom izmerite nešto što deluje neobično i prvo što kažete je - ne verujemo u to.

Potom pokušavate da shvatite rezultate imajući u vidu korišćene aparate, analize, tehnike i ostalo - navodi Gilis.

On dodaje da se u većini slučajeva pronađe uzrok greške ili objašnjenje za neobične rezultate, ali da se ponekad to ne dogodi.

Naučnici iz laboratorije „Fermilab" u Čikagu već su počeli da proveravaju rezultate. Stručnjaci ovog naučnog centra očitali su slične podatke o kretanju čestica brže od svetlosti 2007, kada su takođe izučavali neutrine, ali je margina greške u ovom radu bila suviše velika, pa rezultati nisu bili uvaženi.

- Relativnost je izdržala test vremena skoro pun vek, ali ne zato što je ljudi nisu stavljali na test, jer to jesu činili. Dugo su vršena merenja, izvođeni su eksperimenti i pravljene su opservacije o relativnosti. Do sada ništa nije pokazalo da nešto može da premaši ovaj kosmički limit - kaže portparol CERN-a i dodaje da će proći meseci, a možda i nekoliko godina dok ne stignu rezultati nezavisnih istraživanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.