Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2021, 18:05

Albanski dezerteri, bezgrešni Mengele i odredi iz Vojvodine: Evo iz kojih zemalja je stizala pomoć Hitleru

Albanski dezerteri, bezgrešni Mengele i odredi iz Vojvodine: Evo iz kojih zemalja je stizala pomoć Hitleru

Pripadali su kvinsliškim SS odredima

Pored nemačke vojske, u trenutku rata najmoćnije sile na svetu, podršku Hitleru pružali su istomišljenici širom sveta, a brojne paravojne formacije pridruživale su se SS divizijama na samom poprištu sukoba.

Na sve četiri strane sveta razlila se moć Trećeg rajha, a ruska zima, afrička pustinja i zapadni deo Starog kontinenta crpeli su i ekonomiju, kao i logistiku Hitlerovih snaga. Opijeni njegovim zanosom, vojnici Vermahta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bili su jedna od najdisciplinovanijih armija na svetu, ali ni oni nisu ratovali usamljeni.

Jedna od najmnogobrojnijih oružanih snaga koja se borila na Istočnom frontu na strani nacističke Nemačke bila je i španska "Plava divizija".

Lider Španije, ili kako su ga zvali "gaudiljo" Fransisko Franko, želeo je da zvanično makar zadrži vojnu neutralnost tokom Drugog svetskog rata, ali je isto tako hteo da se revanšira Hitleru za njegov doprinos tokom Španskog građanskog rata, te je Nemačkoj poslao svoje dobrovoljce, i to veterane i vojnike obučene za najteže uslove.

Istočni front bio je ipak velika prepreka, ruska zima gutala je španske vojnike, te je Franko morao da šalje pojačanja, a ukupno se u uniformi "Plave divizije" našlo 45.000 Španaca. Veliki pritisak na Franka da povuče vojsku vršili su saveznici, što je ovaj i učinio 1943. godine.

Ipak, neki od njih nisu želeli da se vrate u domovinu te su prekomandovani u redovnu nemačku vojsku, a dobar deo njih poslat je i u Beograd, gde se borio protiv partizana.

Vojna formacija koju su činili vojnici sa Skandivaskog poluostrva tokom rata evoluirala je od motorizovane pešadije sve do pune oklopne tenkovske "Viking" divizije.

Učestvovala je u čuvenoj operaciji napada Nemačke na SSSR, zvanoj "Barbarosa", a "Viking" je u istoriji ostao upamćen i kao jedna od retkih divizija za koju nema dokaza da je počinila ratne zločine. U njoj je služio i ozloglašeni doktor Jozef Mengele.

Bosanski muslimani i hrvatski katolici ujedinjeni u službu Hitlera i Ante Pavelića formirali su prvu negermansku SS diviziju, takozvanu "Handžar" u cilju anti-partizanskih i anti-četničkih akcija na prostoru tadašnje marionetske Nezavisne Države Hrvatske.

14. SS grenadirska divizija bila je jedna od najbrutalnijih militantnih jedinica tokom Drugog svetskog rata. Prema svedočenjima zatočenika koji su pali u ruke ovih vojnika, bili su izuzetno surovi, a po nekim zločinima prevazišli su i Nemce. Diviziju su u početku činili Ukrajinci, rođeni u Galiciji, a baš kao i španski dobrovoljci, u kasnijim godinama rata borili su se na Balkanu.

Potekla iz Vojvodine, 7. SS dobrovoljačka brdska divizija "Princ Eugen", sačinjena od Nemaca stacioniranih duž cele obale Dunava stekla je status najozloglašenije nemačke divizije u čitavoj Jugoslaviji. Svoje delovanje uglavnom su usmerili u borbi protiv četnika i partizana, a poznati su i kao formacija koja je vršila zločine i osvetničke akcije nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Sačinjena od Albanaca, nikada nije dostigla brojčani status divizije, već samo brigade, međutim po zločinima nadmašila je i veće formacije od sebe. Fokusirani na pljačke, silovanja i ubijanja, uglavnom je zlodela činila nad Srbima i Jevrejima, pretežno u južnim predelima naše zemlje. Kada ih je na Kosovu ugrozila partizanska vojska, većina pripadnika "Skenderbeg" divizije je dezertirala.

Adolf Hitler je svojim govorima pružao opijum kako svojim građanima, tako i drugim narodima nacionalne orijentacije. U prilog ovolikom odzivu dobrovoljačkih formacija na strani nacista idu mnoge marionetske vlade na teritoriji okupiranih zemalja, ali i borba protiv komunista, sa kojim se većina evropskih zemalja suočavala pre Drugog svetskog rata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.