Albanizacija srpskih manastira

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanizacija srpskih manastira

Ispod kosmetskog istorijskog pitanja krije se zasad javnosti nedostupna dimenzija verskog nasleđa srpskog naroda. Reč je o sudbini srpskih pravoslavnih manastira, najubedljivijih dokaza o istorijskom prisustvu našeg naroda na srpskom jugu. U okolnostima totalne nacionalne, političke, kulturne defanzive Srbije na prostoru jugoistoka Evrope, srpska politička klasa, Skupština, predsednik, vlada, i sve političke stranke na sceni, ali i njena Crkva, zamagljuju našem narodu suštinsko civilizacijsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pitanje: sudbinu našeg hrišćanskog identiteta na Kosmetu. Reč je o procesu dugog trajanja, o već trajućim naporima timova za planiranje scenarija moguće budućnosti prostora novoproglašene i samoproglašene države Kosovo.

Tako, naime, Albanci-Šiptari sa juga Srbije, izgovaraju ovaj srpski toponim, nemajući (još uvek) svoju lingvističku ekvilibriju-zamenu za ime države „koja se grba i rodila“. Za razliku od nekih gradova (primer Ferizaja se najlakše pamti), kojima su nadenuli albanizovana imena za srpske toponime koji su i bukvalno vekovima služili u tamošnjoj geografiji, osnovni pojam- Kosovo nisu razrešili. Samo su srpskoj reči dodali „poalbanjeno“ A umesto O na kraju pojma.

Ako su kod Kosova omanuli, na drugim planovima Albanci-Šiptari i te kako vredno, predano i uporno rade na konstruisanju novodržavnih elemenata, istorijski redizajnirajući, dakle falsifikujući stvarnost. To se uspeva i uz pomoć neistina, čak laži, kao obaveznih alatki savremenog pi-ara, koji verovatno savetnički za Prištinu odrađuju neki američki, ili britanski stručnjaci.

CITAT ZA VEROVALI ILI NE

Na pomenutom sajtu može se pročitati i sledeći citat koji nema veze s istinom.

Vizantijski stil: u bogatoj riznici dela albanskih majstora i umetnika spadaju i arhitektonska dijela. U ove znamenitosti Kosova spadaju i izvesni sakralni paleohrišćanski objekti, tj. crkve, koji su izgrađeni i služili za bogosluženje i verske obrede iliro-albanskog stanovništva još od DžV vijeka...Takođe, zubu vremena uspeo je odoleti i izvestan broj monumentalnih gradnji, kao što su manastiri, crkve albansko-vizantijskog stila (ovo je obogaćenje svetske nauke, darovanjem iz Prištine novootkrivenog o dosad nepoznatog stila: albansko-vizantijskog-Z.P.P.), eklektičke crkve rimsko-vizantijsko-gotsko-albanskog stila (sic!/Z.P.P.), izgrađen i tokom DžIV veka na temeljima paleohrišćanskih objekata.“

Dovoljno je da se na Internetu pronađe sajt kosovske vlade (Visit Kosova), pa da se uverite u ove tvrdnje. Citiramo samo jedan odlomak ovih „bisera“. „Materijalna kulturna baština Kosova, prožeta je vekovnim duhom umetničke veštine ilirsko-dardanskih, (sic!- Z.P.P.) odnosno albanskih umetnika i majstora koji su autori mnogih umetnički oblikovanih dela i sastavni su deo materijalne i duhovne kulture Albanaca i pripadnika drugih etničkih zajednica koja su živela i žive na Kosovu...Autohtoni elementi: U izvesna dela likovne i primenjene umetnosti umetnika Kosova, uočljivi su i uticaji grčke, rimske, vizantijske, zapadnjačke i istočnjačke kulture. Ovi uticaji nisu oslabili karakter i odlike materijalne i duhovne kulture autohtonog iliro-albanskog stanovništva...

Puno ovakvih nebuloza, naučno posmatrano- pravih budalaština, dok kod pismenijih Srba izaziva podsmeh i odmahivanje rukom, „odrađuje posao“ Albancima-Šiptarima u svetu.

(autor je geopolitolog, Institut za političke studije )

Sta komentarisati? Nesposobnost srpske vlade i pretsednika koji se sepuri nemackim odlikovanjem,i nema namere da tuzi medjunarodnom sudu za ove neistine i lazi,trazi zabranu

i javno zigosanje ovih malicioznih organizacija i drzava."Nas prioritet je Evropa" - glupost koja

se servira gradjanima Srbije i zamazuju oci kako ne bi videli sta se dogadja iza nasih ledja,

i sta nam priprema ta "Evropa".Kako su se nedavno poneli Austrijanci i Grci kada su "neki"

pokusali da svojataju delice njihove istorijske bastine?Gradjani Srbije treba jednom da ustanu

i zmole "nadlezne" da poloze racune za svoj NERAD.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.