Albanija protestuje zbog izveštaja o velikoj korupciji

Izvor: Southeast European Times, 03.Jan.2013, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija protestuje zbog izveštaja o velikoj korupciji

Opozicija je saopštila da nedavni izveštaj o novcu koji je transferovan iz Albanije ilegalnim aktivnostima pokazuje da je vlada korumpirana.

03/01/2013

Erl Murati za Southeast European Times iz Tirane – 3.1.2013.

Članovi albanske vlade osporavaju izveštaj Globalnog finansijskog integriteta, koji govori da je skoro 1,3 milijarde dolara nezakonito prebačeno iz zemlje u periodu od 2005. do 2010. Godine, uz kombinaciju korupcije, utaje poreza i drugih ilegalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << aktivnosti.

Izveštaj je naveo opozicionu Socijalističku partiju da obeleži vladu premijera Salija Beriše kao korumpiranu, a ministar finansija je pozvao kritičare da sagledaju izveštaj iz regionalne perspektive.

„Srbija je na 16. mestu sa negativnim prilivom od 5 milijardi dolara godišnje, Bugarska sa 1,5 milijardi, Hrvatska sa 1,5 milijardi, a Crna Gora sa jednom milijardom godišnje“, rekao je ministar finansija Ridvan Bode ukazujući da Albanija u poređenju sa tim ne deluje tako loše.

Ali, Globalni finansijski integritet se ne slaže.

„To je gubitak ogromne količine novca za zemlju kao što je Albanija. Da je taj novac ostao u zemlji mogao je da se iskoristi za infrastrukturu, obrazovanje i za izvlačenje ljudi iz siromaštva“, rekao je novinarima portparol organizacije Klark Gaskonj.

Šef Agencije za sprečavanje pranja novca Arben Doči izjavio je da je cifra objavljena u izveštaju Globalnog finansijskog integriteta preterana.

„U izveštaju nema podataka koji govore o prirodi tih transakcija i načinu na koji je taj novac izašao iz Albanije. Mogu samo da kažem da govorimo o dosta preuveličanim monetarnim veličinama. Naša institucija proučava sve sumnjive transakcije i kretanje gotovine iznad određene sume, a nije naišla na takve sume“, rekao je Doči za SETimes.

Lider opozicije Edi Rama kaže da je krivica na vladi. „U najboljem slučaju vlada zatvara oči pred ovim [novcem] koji je 'pobegao' iz Albanije kroz utaju. U najgorem slučaju deo je kriminalnih veza“, rekao je Rama.

Kada je Berišina vlada preuzela vlast 2005. godine, premijer je obećao politiku „nulte tolerancije“ prema korupciji. Ali, vlada je poslednjih sedam godina zaglibljena u korupcijskom skandalu.

Erjon Brače, zamenik šefa poslaničkog kluba socijalista i član ekonomskog odbora u parlamentu, rekao je da finansijski kriminal šteti ekonomiji.

„Ako pogledate budžetske cifre iz prethodnih godina, nedostaju prihodi. Sve o čemu je izvešteno u skladu je sa nivoom korupcije u Albaniji, kao što je izvestio Transparensi internešenel. Iza svih tih kriminalnih aktivnosti stoji neuspeh vladinih agencija. One treba da prikupe dažbine, poreze i carine i te agencije obavljaju javne nabavke“, rekao je Brače za SETimes.

Ekonomski eksperti kažu da nestali novac predstavlja znak za uzbunu.

„Problem transferovanja novca izvan zemlje treba da posmatramo na dva nivoa. Sa jedne strane to pokazuje da agencije za sprovođenje zakona bolje rade. Zato prljavi novac ne vidi mogućnost za kretanje unutar zemlje. Sa druge strane, cifre pokazuju snagu kriminala u Albaniji i to je pretnja demokratskoj stabilnosti zemlje“, rekao je za SETimesdirektor albanskog Centra za ekonomska istraživanja Zef Preči.

Transparensi internešenel je 2012. godine rangirao Albaniju kao jednu od najkorumpiranijih zemalja na svetu. Zemlja je zauzela 113. mesto među ukupno 176 država u 2012. godini, u odnosu na 95. mesto na kojem je bila 2011. godine.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.