Albanija proširuje obnovljive izvore energije

Izvor: Southeast European Times, 09.Feb.2011, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija proširuje obnovljive izvore energije

Uprkos impresivnim resursima, nedostatak infrastrukture sputava potencijal Albanije.

09/02/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane -- 9.2.2011.

Mada sva albanska energija dolazi iz hidroenergetskih kapaciteta zemlje, samo 35 odsto njenog potencijala je u upotrebi. To je slučaj i sa drugim obnovljivim izvorima energije u zemlji.

„Moja zemlja ima potencijal da postane mala, ali jaka energetska supersila u regionu. Privilegovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << smo zato što smo zastupljeni u Italiji -- jednom od najvećih potrošača energije u Evropi i u svetu, što nas motiviše da se fokusiramo na energiju“, rekao je premijer Sali Beriša na Albansko-italijanskom ekonomskom forumu u Milanu krajem januara.

Albanska vlada pokušava da privuče investitore pravnim okvirom koji je naklonjen kompanijama i svojom energetskom politikom. U toku je oko 100 aktuelnih ugovora, kojima je predviđena izgradnja otprilike 264 objekta za hidroenergiju.

Neki od najvažnijih potpisanih ugovora su oni o elektranama koje će biti smeštene na rekama Devol, Drin i Vjosa. Njih će graditi investitori iz Austrije, Norveške, Italije i Nemačke.

U međuvremenu, u toku su tri tendera za objekte za proizvodnju energije -- hidroelektrane Skavica na reci Drini i zi, kao i hidroelektrana na rekama Vjosa i Osumi.

Međutim, opozicioni političari kažu da se proces ne odvija u potpunosti kako bi trebalo. Oni ukazuju na navodne zloupotrebe.

Poslanica socijalista Ermonaela Felaj optužila je člana vlade Genca Rulija -- koji je trenutno ministar poljoprivrede -- da je tolerisao nepravilnosti u dodeli tendera dok je bio ministar energetike. Ona je takođe kritikovala trenutnu ministarku integracija Majlindu Bregu zbog umešanosti njene porodice u deset ugovora o hidroelektranama.

Lider socijalista Edi Rama izjavio je da u ministarstvu ekonomije, trgovine i energetike rade „lopovi“.

„Vlada radi na povećanju transparentnosti u davanju hidroenergije kroz koncesije i pažljivo postupa u svim fazama tog procesa“, odgovorilo je ministarstvo, rekavši da je na specifičnim institucijama da dokažu optužbe.

Krajem 2010. održani su razgovori o povećanju potrošačkih cena. Tri glavne elektroenergetske kompanije u zemlji -- Kompanija za distribuciju struje, Operater sistema prenosa i Albanska elektroenergetska korporacija -- tražili su povećanje cena i za pojedinačne potrošače i za kompanije.

Međutim, kritičari kažu da nije vreme za povećanje kada su vodene rezerve u zemlji na svom najvišem nivou do sada.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.